Reanimatie van een stadshart

Reanimatie van een stadshart

Nieuws
Door: Petra Starink | 29-02-2012

Op zaterdag 10 maart geeft Martin de Jong, gids van Architectuurcentrum Aorta een rondleiding langs het Stadskwartier, Stadhuis, Theatercomplex en enkele bijzonder vormgegeven parkeergarages in Nieuwegein. In Nieuwegein is een verandering gaande. Het oorspronkelijke stadscentrum kreeg vorm in de recessie van de jaren 80. De bouwmaterialen die toen gebruikt werden waren goedkoop.

Grootscheepse renovatie

Het centrum was kil en ongezellig. Op dit moment is er een grootscheepse renovatie en uitbreiding gaande in Nieuwegein die het stadshart een compleet nieuw aanzicht zal geven. Het Stadskwartier is een afwisselend geheel van winkels en woningen waardoor er in de avond ook vertier is. Pi de Bruijn realiseerde er speelse en gevarieerde gevels. Grote winkelboulevards worden afgewisseld met smallere straatjes en naast grote pleinen zijn er intiemere pleintjes met een geheel eigen sfeer. Het Stadhuis heeft een spectaculaire meanderende gevel die bestaat uit een dubbele glazen huid. De tweede huid is met zeefdruk voorzien van en raster van witte en grijze lijnen en blokjes. Niet publieke functies in het gebouw zijn hierdoor min of meer aan het zicht onttrokken en bij de publieke functies is de huid transparanter. De gevel geeft een driedimensionaal effect aan het gebouw.

Lichtkunstwerk

Het Theatercomplex herbergt o.a. een theater, winkels en een kunstencentrum waar muziek, dans en toneelopleidingen worden gegeven. De glazen gevel is bedrukt met een print die refereert aan theatergordijnen. In de avond wordt het gebouw verlicht met energiezuinige led-verlichting. Op de wanden van de ondergrondse parkeergarages worden beelden geprojecteerd van wapperende gordijnen in de zon. Dit lichtkunstwerk is van de Poolse kunstenaar Jaroslaw Flicinski.

De stadswandeling op 10 maart begint om 14.00 uur. Vertrek is bij de entree van restaurant Will’s, Poststede 1 in Nieuwegein. De kosten zijn 9,50 euro per persoon.

Reserveren is noodzakelijk en kan via [email protected]

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.