Recessie rukt op, Kaas van Koolhaas gaat door

Recessie rukt op, Kaas van Koolhaas gaat door

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-11-2008

Ondanks dat de recessie oprukt en steeds meer sombere toekomstvoorspellingen voor de bouwsector de ronde doen, gaat in ieder geval het project dat bekend staat als de ‘Kaas van Koolhaas’ wel door.

De komst van de kubus van 500 miljoen, die architect Rem Koolhaas voor de Koopgoot II in Rotterdam ontwierp, is gegarandeerd volgens directeur Heino Vink van projectontwikkelaar Multi Vastgoed. “De financiële terughoudendheid is voor ons geen reden om de ontwikkeling uit te stellen of af te gelasten.

Continuïteit
De provincie Noord-Brabant ziet ook geen beren op de weg om de komende tien jaar nog 100.000 woningen te kunnen realiseren. Volgens Paul Rüpp, gedeputeerde Ruimtelijke Ontwikkeling, is het van belang dat de versnelling in de woningbouw die de laatste jaren in Brabant in gang is gezet, wordt omgezet in continuïteit in de woningbouwproductie. “Al zullen de kredietcrisis en de verslechterende economische vooruitzichten ongetwijfeld een stevige wissel trekken op deze continuïteit”, aldus de gedeputeerde.

Groei voor bouw
In tegenstelling tot de minder positieve berichtgeving van verschillende economische instituten schrijft dagblad Cobouw dat de bouwsector ondanks de groeivertraging van het gehele Nederlandse bedrijfsleven nog steeds goed presteert. De sector noteerde een groei in het derde kwartaal met 6,5 procent.

Toch wordt steeds meer duidelijk dat er diverse bouwplannen her en der in moeilijk vaarwater komen. Zo werd deze week bekend dat de bouw van het Eemplein, het nieuwe stadshart van Amersfoort, hoogst onzeker is. Het al eerder genoemde Multi Vastgoed zou zwaar te lijden hebben onder de wereldwijde financiële crisis. Dat meldt het AD Amersfoort.

Adequate maatregelen
Ook de Nederlandse Vereniging van Bouwbedrijven (NVB) vreest de toekomst. Zij dringt deze week in een brandbrief aan het het kabinet aan op snelle maatregelen om de woninbouwproductie overeind te houden. “De situatie verslechtert momenteel zo snel, dat als adequate maatregelen uitblijven de komende jaren rekening moet worden gehouden met een halvering van de woningbouwproductie.”

De woningbouw zal nog veel harder dalen dan eerder al gevreesd werd. Volgens NVB zal over drie jaar nogm maar de helft van het aantal huizen gebouwd worden van nu. In vier jaar tijd kan de achterstand in de woningproductie zelfs oplopen tot 100.000 in plaats van de conservatief ingeschatte 75.000.

Vertrouwen
Het eigen vertrouwen in de toekomst is niet echt hoog in de bouwsector. Uit onderzoek van BouwKennis blijkt dat een groot aandeel ontwikkelaars, aannemers B&U en woningcorporaties denkt dat de mondiale kredietcrisis er voor zorgt dat er de komende jaren veel minder in woningnieuwbouw wordt geïnvesteerd.

Vooral projectontwikkelaars denken dat zij zelf de komende jaren veel minder investeren in woningnieuwbouw. Voor de investeringen door woningcorporaties geldt over het algemeen een positiever beeld. Vier op de tien woningcorporaties denkt dat de crisis er voor zorgt dat zij de komende jaren veel minder in woningnieuwbouw zullen investeren.

Bron: Algemeen Dagblad | BouwKennis | Vastgoedjournaal.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.