Rechter moet architect bieb Utrecht aanwijzen

Rechter moet architect bieb Utrecht aanwijzen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-12-2008

De gemeente Utrecht heeft ondoorzichtig en onrechtmatig gehandeld bij de keuze van een architectenbureau voor de bouw van de nieuwe bibliotheek in Utrecht. Dat stelde de advocaat van architectenbureau Rapp+Rapp donderdag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Utrecht.

De nieuwe bibliotheek in Utrecht moet een groot cultuurhuis worden. Het plan omvat ook woningen en honderden parkeerplaatsen. Het gebouw moet gezichtsbepalend worden voor de Utrechtse binnenstad.

RekenfoutDe gemeente Utrecht gunde die prestigieuze opdracht in juli aan architectenbureau Rapp+Rapp. Later bleek dat een ambtenaar een rekenfout had gemaakt.

De gemeente Utrecht moest de gunning intrekken en de keuze viel daarna op bureau VMX. Rapp+Rapp was het daar niet mee eens en spande een kort geding aan.

Minimumeisen
Het bureau is van mening dat de gemeente niet voor VMX had mogen kiezen. VMX komt namelijk helemaal niet in aanmerking voor de opdracht volgens de minimumeisen die de gemeente zelf heeft opgesteld.

VMX zou het budget overschrijden en bovendien de 280 parkeerplaatsen ondergronds willen bouwen. Dat zou niet mogen volgens die randvoorwaarden.

Randvoorwaarden
De gemeente Utrecht bracht daar tegen in dat de verschillende architectenbureaus geen vaste ontwerpen hebben ingediend, maar de kans hebben gekregen om een visie te geven.

Over die randvoorwaarden kan juist wel worden onderhandeld tussen de gemeente en de architect die de opdracht krijgt, stelde de gemeente. Alle procedures zijn volgens de gemeente correct nageleefd.

De voorzieningenrechter doet op 9 januari uitspraak.

Bron: ANP | Zibb.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.