Reflectie op ruimte

Nieuws

Reflectie op ruimte

Door: Margriet Brus | 27-06-2014

Een reflectie op het concept en de ervaring van ruimte: een ruimte die afbakent en omhult. Dat is wat Bekkering Adams Architecten wil laten zien met hun installatie FUNDAMENTALS: Vorm/contraVorm op de Architectuur Biënnale in Venetië.

Perceptie van ruimte

De installatie gaat over het creëren van architectuur door het definiëren van coördinaten in de ruimte, over de ervaring van de ruimte; van de massa ten opzichte van de holte. Er wordt een ervaring gecreëerd dat ruimte niet alleen ontstaat door materiële begrenzing, maar dat de perceptie van ruimte verder strekt dan het tastbare.

14.000 bollen

In de tentoonstellingsruimte in Venetië is een homogeen volume afgebakend: een kubus van 2,4 x 2,4 m. De kubus wordt gevormd door 14.000 bollen die in een raster van 10cm aan draden hangen. De kubus definieert een massa in de ruimte; in de kubus is een holte uitgespaard die de bezoeker kan betreden. De kubus zweeft vlak boven de vloer. Binnen het volume zijn, door het verdichten van de kogels aan de draden, twee andere volumes als een wolk in de ruimte waarneembaar. De ruimte omhult, maar vormt tevens een oneindige ruimte. Spiegelende oppervlakken op de vloer bieden zicht op een eindeloze illusoire ruimte en leveren onverwachte gezichtspunten op. Door middel van wisselende lichtprojecties die reageren op de beweging van de bezoeker, verandert de kubus en de holte van kleur, vorm en grootte in een telkens veranderende verschijningsvorm.

Selfie

De installatie werd samen met ABT en BeersNielsen lichtontwerpers gemaakt en geproduceerd in Nederland. Op donderdag 5 juni was de feestelijke opening. De hoop van Bakkering en Adams dat bezoekers ook echt de kubus zouden betreden, werd vervuld. Geen elke bezoeker kan het laten om even in de kubus te gaan staan en een ‘selfie” te maken. De installatie is nog te zien tot 23 november 2014 in het Palazzo Mora, Strada Nova 3659, Cannaregio area, Venezia.

Foto’s: Jeroen Musch

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.