Renovatie Brouwerij Poesiat & Kater

Renovatie Brouwerij Poesiat & Kater

Nieuws
Door: Petra Starink | 13-04-2017

Brouwerij en proeflokaal Poesiat & Kater is gevestigd in het gebouw van voormalig Oostergasterrein in Amsterdam dat dateert uit 1887 en grondig is gerenoveerd. Het gebouw, oorspronkelijk een ammoniakfbriek is ontworpen door B. J. Ouëndag, die als architect bekendheid verwierf met de uitbreiding van de Heinekenbrouwerij in Amsterdam en de Amsterdamse Bank aan het Rembrandtplein. Poesiat & Kater heeft als huurder van het pand, in samenwerking met Berend van de Lans van ArchitecturePlus en Adam Marshall van Koelhuis Frigo, het gebouw verder ontwikkeld tot brouwerij en proeflokaal.

Grondige renovatie

Het gebouw is kort in gebruik geweest als ammoniakfabriek. Al in 1925 maakten de Amsterdamse School architecten Jan de Meyer en J.M. van der Mey een ontwerp om de fabriek om te bouwen tot een dierenasiel. Het dierenasiel is 80 jaar gevestigd geweest in het pand. Nadat het gebouw een paar jaar gekraakt is geweest door stichting Op de Valreep, kocht vastgoedonderneming Boelens en Gruyter het gebouw voor het symbolische bedrag van €1,- en houden het na renovatie in eigen beheer.

Plofkappen

Op het dak zijn nog de originele plofkappen te zien. Vanwege het explosiegevaar bij de ammoniakproductie werd het dak zo geconstrueerd dat de lamellen van de plofkappen in geval van een eventuele explosie zouden openslaan. Dat de kappen nog behouden zijn is bijzonder, want die zijn in de loop der tijd van nagenoeg alle panden van zowel de Ooster- als de Westergasfabriek verwijderd. 

Bakstenen muren uit 1885

Binnen zijn de Polonceau-spanten van hout en staal behouden, de ramen zijn weer teruggebracht naar hun oorspronkelijke neo-gothische vorm en op de veel plekken zijn de oorspronkelijke bakstenen muren uit 1885 nog zichtbaar. De voormalige fabriek is omgebouwd tot een bierbrouwerij met proeflokaal. Door het maken van een entresol is er nu 160 m2 beschikbaar voor de nieuwe horecagelegenheid en in de nieuw aangebouwde glazen serre is de brouwerij gehuisvest. Aan de oost-zijde van het gebouw is een terras van 200m2 aangelegd.

De brouwerij is 23 maart geopend.

Beeld: Boelens De Gruyter

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.