Renovatie buitenzijde Paleis op de Dam

Renovatie buitenzijde Paleis op de Dam

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-07-2009

Het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam wordt aan de buitenzijde renoveerd. De renovatie van het interieur is inmiddels in een vergevorderd stadium. Er is met name dringend groot onderhoud aan de daken en daarbij horende elementen (zoals de toren en de schoorstenen) nodig.

Daarnaast zijn de gevels aan restauratie toe. Voor dit project, dat zal worden uitgevoerd door de Rijksgebouwendienst, is een bedrag van 40,85 miljoen geraamd.

Restauratie
Het paleis, eigendom van de Staat, is een topmonument en een icoon van de Nederlandse geschiedenis. Door vervuiling en aantasting is de oorspronkelijke architectonische verschijningsvorm grotendeels verloren gegaan. Gezien deze architectonische onomstreden kwaliteiten zou juist uit de gevels iets van de oude glorie mogen blijken.

Dat is niet alleen van belang voor Amsterdam: gelet op de status van het paleis als ons belangrijkste bouwwerk uit de Gouden Eeuw mag zelfs worden gesproken van nationaal en internationaal belang. Daarom wordt het technisch herstel van de gevels aangegrepen om ook de architectonische uitstraling weer op peil te brengen.

De Rijksgebouwendienst heeft technisch onderzoek en proeven laten uitvoeren naar restauratietechnieken voor de gevels. Hieruit blijkt dat met moderne middelen en technieken dusdanige resultaten kunnen worden behaald dat op historisch verantwoorde wijze de buitenzijde kan worden gerestaureerd.

Planning
De Rijksgebouwendienst start in de zomer van 2008 met de voorbereidingen. Het is de bedoeling de uitvoerende werkzaamheden in 2009 te starten. De doorlooptijd van het gehele project zal circa drieƫnhalf jaar zijn.

De interne renovatie van het paleis is in 2005 gestart, deze zal rond de jaarwisseling worden afgerond.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.