Renovatie en uitbreiding kazerne Apeldoorn

Renovatie en uitbreiding kazerne Apeldoorn

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-05-2009

Met de gedeeltelijke sloop, de renovatie en de uitbreiding van de Koning Willem III-kazerne staat defensie aan de vooravond van een megaklus die tientallen miljoenen euro’s gaat kosten. Dit najaar zijn de twee poortgebouwen als eerste aan de beurt. Maar omdat de kazerne tijdens de renovatie in gebruik blijft, wordt nu al een kantoorgebouw geschikt gemaakt tot slaapverblijf.

Opknappen legeringsgebouwen
Na het vertrek van het laatste landmacht-onderdeel naar Nieuw-Milligen gaat de Willem III-kazerne fungeren als Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum voor de marechaussee. De vernieuwde kazerne wordt deels gebouwd op het terrein van de huidige Frank van Bijnen-kazerne. De rest wordt omgezet in natuur en park, met onder meer de spreng, die er zijn oorspronkelijke loop terugkrijgt. Over de sloop van de laatste twee grote gebouwen op dat terrein is nog geen besluit genomen. Drie legeringsgebouwen worden opgeknapt.

Gemeentelijk monument
Bij de herontwikkeling van de kazernes is de oorspronkelijke Willem III-kazerne als uitgangspunt genomen. Bijna alle latere gebouwen zullen worden gesloopt. Volgens projectleider Frans Verwaaijen van defensie zijn er zestien vergelijkbare kazernes gebouwd in Nederland, waarvan de meeste al zijn verdwenen. De Apeldoornse kazerne staat op het punt tot gemeentelijk monument te worden aangewezen. Defensie is bij de plannen geadviseerd door de Rijksbouwmeester en de gemeente Apeldoorn. Ook het bureau B+B Stedenbouw en Landschapsarchitecten uit Amsterdam is bij de plannen betrokken.

Gerestaureerd in stijl
Het werk begint met de renovatie van de twee poortgebouwen bij de oude ingang. Ze worden helemaal in stijl gerestaureerd. Het gaas langs de Sportlaan wordt vervangen door een stijlvol hek. Na de ombouw van het kantoor tot tijdelijk legeringsgebouw kunnen de vijf karakteristieke legeringsgebouwen worden verbouwd en gerestaureerd. Ook het opvallende ovalen garagegebouw wordt helemaal opgeknapt en omgebouwd tot fitness-gebouw. Op het terrein van de Van Bijnen-kazerne komt een groot ondergronds gebouw met een sporthal en vier schietbanen. Belangrijkste verandering zal de vervanging van het tijdelijke legeringsgebouw zijn door een modern schoolgebouw. Daardoor krijgt het complex een eigentijds gezicht aan de Apeldoornse ring.

Bron: De Stentor

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.