Renovatie kubuswoningen Piet Blom

Actualiteiten, Nieuws

Renovatie kubuswoningen Piet Blom

Door: Petra Starink | 13-07-2015

De kubuswoningen van architect Piet Blom in Rotterdam worden zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht en krijgen onder andere hun oorspronkelijke gele kleur terug. Door de bijzondere architectuur en de vele omgevingsfactoren zijn de woningen moeilijk te benaderen. In vier fases worden de woningen opgeknapt en in een bijzondere steigerconstructie gezet. Bouwbedrijf J.P. van Eesteren draagt zorg voor het hele project.

Bekende kleur geel terug

De kubuswoningen zijn tussen 1982 en 1984 gebouwd en zijn hard nodig aan een opknapbeurt. Omdat de woningen lastig van buitenaf te benaderen zijn , heeft het onderhoudswerk zich aardig opgestapeld.

Het nieuwe schilderwerk, het welbekende geel, wordt aangebracht door schildersbedrijf Hoftijzer. Daarnaast worden de beroemde puntdaken schoongemaakt, het glas wordt vervangen en het tegelwerk van de bordessen wordt vernieuwd. Het renoveren van de kubuswoningen vereist een speciale steigerbouw en daarnaast moet er rekening worden gehouden met het verkeer, de tramlijn en de metro die onder de woningen doorlopen.

J.P. van Eesteren heeft samen met Brand Steigerbouw i.c.m. ASC Group een constructie ontworpen van een driehoekige prefab omloopsteiger, die zij met een kraan over de punt van de woning laten zakken. Brand/ASC heeft vier steigers ontwikkeld waardoor ze aan vier woningen tegelijkertijd kunnen werken. Verder wordt er gewerkt met hoogwerkers en reguliere steigers. Voor de onbereikbare plekken worden abseilers ingezet om het werk gedaan te krijgen.
De renovatie in opdracht van VVE Paalwoningen en bedrijfsruimten Blaak neemt circa dertig weken in beslag.

Foto: J.P van Eesteren, Ossip van Duivenbode

Lees ook: Exodus in superkubus

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.