Renovatie monumentaal zwembad Bio Vakantieoord

Nieuws

Renovatie monumentaal zwembad Bio Vakantieoord

Door: Petra Starink | 24-06-2019

In Arnhem is het vernieuwde zwembad van het Bio Vakantieoord geopend. Het ontwerp uit de jaren 60 is van architect J.J.P. Oud en is volledig gerenoveerd en verduurzaamd door Factor Architecten. Het therapeutische bad, voorzien van een verstelbare bodem en tilliften is bestemd voor gezinnen met gehandicapte kinderen die op Bio Vakantieoord verblijven.

Architect J.J.P. Oud

Architect J.J.P. Oud geldt als een van de belangrijkste architecten van De Stijl en Het Nieuwe Bouwen.  In zijn ontwerpen voor het toenmalige Bio Herstellingsoord greep architect J.J.P. Oud terug op de lichte en strakke architectuur uit zijn vroege werk, gecombineerd met de heldere, primaire kleuren van De Stijl.

Technische eisen van deze tijd in zwembad

Adjunct-directeur Mark van Westerlaak van Factor Architecten: “Het is een eer, maar ook een uitdaging, om aan zo’n renovatie te werken. Hoe combineer je de oorspronkelijke architectuur met de technische eisen van deze tijd? De zwembadtechniek en de energiehuishouding van het gebouw is grondig aangepakt, en er was een prettige samenwerking met de gemeente Arnhem en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.”

Kleurrijke lichte architectuur

Stichting Bio biedt gezinnen met een meervoudig gehandicapt kind een ontspannen vakantie. Belangrijk is dat de beperkingen tijdens de vakantie even niet leidend zijn. Ook daarom was een aanpassing van het gebouw noodzakelijk. Architect Annette Weerts: “Met de renovatie herstellen we de structuur van het ontwerp: een dichtgebouwde doorgang van de entree naar het zwembad toe is weer open en de oorspronkelijke symmetrische opzet komt terug. De kleurrijke, lichte architectuur van Oud combineert heel mooi met de vrolijke, onbezorgde speelruimte die Bio de kinderen wil bieden. De nieuwe elementen in het gebouw zijn – in de geest van Oud – ook licht en kleurrijk.  Bij elke aanpassing staat de bruikbaarheid voor kinderen met een beperking centraal.”

Fotografie: Factor Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.