Renovatie: nieuw dak, nieuwe verdieping

Actualiteiten, Nieuws

Renovatie: nieuw dak, nieuwe verdieping

Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-01-2023

AB House is een bescheiden, maar uitgesproken voorbeeld van de manier waarop wonen buiten de stad duurzamer is te maken. Maar ook hoe het op niveau is te brengen naar de wensen en eisen van hedendaags wonen. Space Encounters Amsterdam ontwierp deze renovatie en transformatie van de gezinswoning uit de jaren tachtig in Broek op Langedijk.

AB House is ontworpen voor een groeiend gezin in Broek op Langedijk. Tot de ruilverkaveling begin jaren zeventig waren de dijkdorpen Broek, Zuid en Noord-Scharwoude opgedeeld in honderden kleine eilandjes die alleen per boot bereikbaar waren. In de loop van de tijd is een deel van de eilanden bestempeld tot natuurreservaat en een ander deel is woongebied geworden. Dit woongebied bestaat uit losse stukken grond met daarop een eengezinswoning die omgeven is door water. De architectuur van deze woningen wordt gekenmerkt door gefragmenteerde volumes en prominente schuine daken. Afwijkingen in de vorm en grootte van de daken en raamopeningen, maar ook verschillen in het metselwerk onderscheiden de woningen van elkaar.

Uitgangspunt renovatie en transformatie

Bij het ontwerp van de renovatie en transformatie van AB House hanteerde Space Encouters het uitgangspunt: de bestaande begane grond indeling behouden en de woning uitbreiden op de eerste verdieping door de stedenbouwkundige bouwenvelop maximaal te benutten. Om dit te realiseren is een nieuw dak en nieuwe verdieping ontworpen. Het gevoel van gefragmenteerde volumes op de begane grond is behouden gebleven.

De dak- en verdiepingsopbouw bedekken de bestaande bakstenen constructie en staan op een opvallende zwarte stalen constructie. Het stalen strekmetaal van de eerste verdieping en het wit geschilderde metselwerk op de begane grond geven elke laag zijn eigen karakter en een gevoel van eenheid; ongeacht de variaties in de volumes. Diepe zichtlijnen en royale openingen in de gevels van de begane grondvolumes verbinden de keuken, woonkamer en kantoorruimte met buiten, terwijl de eerste verdieping met een meer gesloten gevel, specifieke openingen en houten interieur zorgt voor een geborgen en warme sfeer met slaapkamers en de badkamer.

Aluminium golfplaat

Het schuine dak is bekleed met aluminium golfplaat en geeft het huis zijn karakteristieke silhouet. De dakgoot, traditioneel een onderscheidend kenmerk van schuine dakarchitectuur in landschappelijke gebieden, is middels een stalen balk tot een speels en uitgesproken architectonisch kenmerk gemaakt. Daarnaast is de woning voorzien van abstracte openingen en prismatische vormen in de zwarte staalconstructie, zoals een cirkel, een driehoek en een vierkant.

Nauwkeurige detaillering van de aluminium afwerkingen en een terughoudend materiaal- en kleurenpalet laten de verschillende elementen samenkomen in plattegrond, gevel en doorsnede. Hiermee is de woning getransformeerd van een eendimensionaal huis uit de jaren tachtig tot een gelaagde architectonische verschijning dat de kwaliteiten van de omringende groene en waterrijke omgeving ten volle benut. Het resultaat is een huis waarin traditie en moderniteit perfect samenvloeien.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.