Renovatie Pakhuis de Zwijger Amsterdam

Renovatie Pakhuis de Zwijger Amsterdam

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-08-2007

Aanvullende gegevens

Projectarchitect Ir. A.J. van Stigt
Projectteam Gerard van Schalkwijk, Sibren Hoekstra, Lucien de Gier
Opdrachtgever Stadsherstel Amsterdam NV
Hoofdaannemer Bouwbedrijf MJ de Nijs & Zonen, Warmenhuizen

Op 26 september 2006 werd cultureel centrum pakhuis De Zwijger feestelijk geopend. Door de renovatie kreeg de lange lijdensweg voor dit industriële monument uiteindelijk een happy end. Het kloeke koelpakhuis aan de Oostelijke Handelskade uit 1934 is een bouwtechnisch en constructief hoogstandje. De renovatie behelst allereerst het constructief herstel van het gebouw, dat door de aanleg van een weg dwars er doorheen ernstig werd aangetast. De nieuwe culturele functie van het gebouw sluit aan bij de afgelopen periode, waarin het gekraakte gebouw door musici en beeldend kunstenaars werd gebruikt.

Pakhuis De Zwijger is tussen 1933 en 1934 gebouwd in opdracht van de NV Blaauwhoedenveem-Vriesseveem naar ontwerp van architect Jan de Bie Leuveling Tjeenk en constructeur K. Bakker. Het pakhuis werd gebruikt als koelhuis voor bederfelijke producten. Het inwendige van het gebouw van 28 bij 33 meter bestond uit zes verdiepingen met vrij indeelbare ruimte met alleen de karakteristieke paddestoelkolommen. De bovenste verdieping is voorzien van een grote shedkap. Het gebouw kraagt aan de zuid- en de oostzijde vier meter uit. Belangrijkste ingreep van de architect is het terugleggen van de bovenste verdieping zodat het gebouw minder topzwaar oogt. Verder is de buitengevel op verzoek van de opdrachtgever in baksteen uitgevoerd, waarbij het blokverband het niet-dragende karakter moet benadrukken. De baksteen buitenwand vormde de bekisting voor een betonnen gevelwand, die aan de binnenzijde weer met drijfsteen was bekleed. De noordgevel aan de IJ-kant bestaat vooral uit reeksen laaddeuren. In de zuidgevel zijn twee stroken laaddeuren en verder kleine vierkante ramen aangebracht; de oostgevel is geheel gesloten en voorzien van negen zandstenen platen met de namen van plaatsen waar de maatschappij kantoren had.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.