Renovatie Spinoza Hall

Actualiteiten, Nieuws

Renovatie Spinoza Hall

Door: Petra Starink | 07-10-2015

De Spinoza Hall van de Universiteit Utrecht is geopend. J.P. van Eesteren maakte het Rijksmonument geschikt voor het huidige onderwijsprogramma. Verschillende ruimtes werden samengevoegd en dragende muren werden vervangen door 6 stalen portalen.

Ontwerp

Het ontwerp voor de vernieuwde Spinoza Hall is vervaardigd door SH2.0, een gelegenheidscombinatie van Alsemgeest & Westerwoudt Architecten, Maria Haag architectuur en Studio RTM architectuur & onderzoek, De Blaay-Van den Bogaard (adviseur installaties) en IMd Raadgevende Ingenieurs (adviseur constructies.

Duurzame materialen

De Spinoza Hall is tijdens de renovatie voorzien van een nieuw installatie en inbouwpakket. Er is energiezuinige verlichting aangebracht en iedere ruimte in het gebouw wordt verwarmd door middel van naverwarmingselementen in de toevoerkanalen. Er zijn zichtbare ventilatieroosters in het dakvlak verwerkt en er is gekozen voor een extra thermische isolatie van de buitenschil van het monument. De gevel en het dak zijn volledig gerenoveerd. De systeemplafonds en de gemetselde binnenwanden zijn verwijderd, waardoor de hoge ruimte onder het dak weer zichtbaar is, ook schoorstenen en storende armaturen zijn verwijderd.

6 stalen portalen

Een aantal ruimtes zijn samengevoegd waardoor er meer ruimte is ontstaan voor studieplekken. Voor de samentrekking waren een aantal grote muurdoorbraken noodzakelijk. De dragende muren werden vervangen door 6 stalen portalen, waardoor een open, functionele ruimte ontstond. Omdat het volledige Rijksmonument op staal gefundeerd was, moesten er in het gebouw stalen buispalen geheid worden om het gewicht van de stalen portalen te dragen. Door de hoogtebeperkingen die horen bij het heien in een gebouw, zijn er stalen buispalen gebruikt van 1,5 meter hoog. Deze zijn op elkaar gelast en vervolgens in de grond ingeheid.

Voormalig legeringsgebouw

De Spinoza Hall is een voormalig legeringsgebouw van het Ministerie van Defensie. Het doet al sinds 1992 dienst als onderwijsgebouw van de Universiteit Utrecht. Het gebouw is in gebruik bij de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie en de faculteit Geesteswetenschappen.

Beeld: J.P. van Eesteren– Rob ’t hart

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.