Renovatie verpleegafdelingen Amsterdam UMC

Nieuws

Renovatie verpleegafdelingen Amsterdam UMC

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-11-2021

Amsterdam UMC heeft afgelopen zomer de eerste afdelingen van de gerenoveerde beddentorens op locatie AMC in gebruik genomen. De renovatie van de beddentorens is de meest ingrijpende sinds de opening van het monumentale betonnen ziekenhuis in 1983. Het originele ontwerp van Dick van Mourik en Marius Duintjer is hierbij zoveel mogelijk intact gelaten. De gedateerde verpleegafdelingen zijn door EGM architecten en Wiegerinck volledig gemoderniseerd.

Patiëntenkamers zijn uniek

Amsterdam UMC geeft met de vernieuwde afdelingen verdere invulling aan het thema ‘de patiënt centraal’. Dat wil zeggen dat de wensen van patiënten worden meegenomen bij keuzes en besluitvorming over de behandeling. In de nieuwe afdelingen zijn zodoende zo veel mogelijk eenpersoonskamers gecreëerd. Die patiëntenkamers zijn uniek in Nederland. De architecten hebben de kamers zo ingericht dat de patiënt zowel naar buiten kan kijken als direct zicht heeft op de gang en verpleging. De artsen en verpleegkundigen kunnen de patiënt vanaf de gang zien. Dit draagt volgens zowel patiënt als zorgpersoneel bij aan een gevoel van veiligheid en rust.

Kamers met veel privacy

Op en rond de gerenoveerde verpleegafdelingen is veel aandacht voor familie en vrienden. Op de nieuwe Neonatale Intensive Care Unit (NICU) krijgen ouders en hun pasgeboren zieke kindje eigen kamers met veel privacy. Er zijn ook innovatieve Couplet Care kamers waar moeder en baby samen kunnen herstellen. Door middel van een glazen schuifwand kan de ruimte geopend en afgeschermd worden voor optimale zorg en rust. Ook nieuw zijn de patiëntenlounges tussen de afdelingen voor naasten.

Complexe opgave

De beddentorens waren zodanig verouderd dat renovatie noodzakelijk was. Deze grondige aanpak bleek noodzakelijk vanwege functionele en technische verouderingen in combinatie met de schuifbewegingen die voortvloeien uit de bestuurlijke fusie van het AMC en VUmc tot Amsterdam UMC. De totale opdracht beslaat 23.000 m2 vloeroppervlak, verspreid over 18 afdelingen. De eerste vier zijn nu in gebruik genomen. Omdat de afdelingen in verschillende fases worden gerenoveerd, en ondertussen ook (deels) in gebruik blijven, is het best een ingewikkelde ‘operatie’. De veiligheid voor patiënten en werknemers staat voorop, en men moet zo min mogelijk overlast hebben van alle verbouwingen. Een zorgvuldige planning is dan ook essentieel.

Slim schuifplan

Om de verpleeg- en stafafdelingen ook tijdens de bouw optimaal te laten functioneren is een slim schuifplan ontwikkeld. Daarbij worden verpleegafdelingen tijdelijk verhuisd, en er zijn innovatieve oplossingen bedacht om de uitvoering soepel te laten verlopen. Een voorbeeld van zo’n innovatieve oplossing is dat de bouwlogistiek grotendeels via het dak gaat, er is een enorm luchtkussen aangebracht op het glazen dak van het atrium, die fungeert als crash-deck tijdens de gevelrenovatie.

Duurzaamheid speelt grote rol bij het renovatieproject

Bij het hele renovatietraject speelt duurzaamheid een grote rol. Zo worden grote delen van de gevel meegenomen in de renovatie om het binnenklimaat te verbeteren en het energieverbruik te reduceren. Tevens introduceert het ziekenhuis in de gerenoveerde torens nieuwe concepten op gebied van logistiek, voeding en ICT.

Samenwerking tussen de architectenbureaus

De samenwerking tussen de beide architectenbureaus is uniek te noemen. EGM architecten is samen met Ingenieursburo Linssen verantwoordelijk voor het ontwerp van de renovatie, waarna Wiegerinck en bouwbedrijf Heijmans de verdere engineering en uitvoering hebben opgepakt. Tijdens de laatste fase treedt EGM op als esthetisch adviseur van Amsterdam UMC, locatie AMC. De renovatie loopt volgens planning en zal in 2025 klaar zijn.

Fotografie: Hanne van der Woude

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.