Renovatieplan Limburgs Museum

Nieuws

Renovatieplan Limburgs Museum

Door: Petra Starink | 08-12-2020

Jeanne Dekkers Architectuur heeft een renovatieplan opgesteld voor het Limburgs Museum in Venlo. De toegankelijkheid en uitnodigende uitstraling worden vergroot, tegelijkertijd blijft de bestaande karakteristieke identiteit van het gebouw behouden. Door de gevel te openen, een parkachtig voorterrein toe te voegen, de naam van het museum te verplaatsen en het interieur een frisse update te geven krijgt het museum een nieuw gezicht! De werkzaamheden starten januari 2021.

Museum in het groen

Het plan voor het voorterrein, in samenwerking met OKRA landschapsarchitecten, zorgt ervoor dat het gebouw in het groen komt te staan. Het Limburgs Museum komt hierdoor centraal in het park te liggen en vormt de kenmerkende entree van het museumkwartier. Bovenop het glazen entreevolume worden sierlijke letters van gevouwen staal geplaatst om zo de nieuwe entree aan te duiden. De gevel wordt zo transparant mogelijk gemaakt om vanuit het interieur een verbinding te creëren met het groene voorterrein.

Entreegebied

Het interieur van het entreegebied krijgt een nieuwe welkome uitstraling. De interieur elementen zijn ontworpen om samen te smelten met de karakteristieke stoere identiteit van het gebouw. Er is inspiratie gevonden in de kleuren en materialen van het gebouw en een aantal prominente stukken uit de museumcollectie.

Oude tankstation wordt café

Om het museum te verbinden met de publieke ruimte is gekozen om het oude tankstation te transformeren tot café. De oorspronkelijke indeling van het tankstation vormt de inspiratie voor de nieuwe indeling. Zo wordt de balie in het midden geplaatst, worden er zitplekken gemaakt langs de ronde gevel en komt er onder de vleugels, waar vroeger getankt werd, een uitnodigend terras. De renovatie plaatst het museum opnieuw krachtig op de kaart als entree van de binnenstad van Venlo.

Beeld: Jeanne Dekkers Architectuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.