Renovatieproject wint Passiefbouwen Award

Renovatieproject wint Passiefbouwen Award

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-12-2009

Het renovatieproject Sleephellingstraat in Rotterdam heeft de PassiefBouwen Award 2009 gewonnen. Het initiatief van woningcorporatie Woonstad Rotterdam en BAM Woningbouw Rotterdam kreeg van de jury de meeste stemmen. Het was dit jaar voor het eerst dat deze Award werd uitgereikt.

In Rotterdam is een aantal historische panden omgebouwd tot zeer energiezuinige woningen. Esthetiek en comfort spelen daarbij een grote rol. Er is gekozen voor een renovatie volgens het ‘doos-in-woning’ principe met zeer goede isolatie en ventilatie. Deze renovatiemethode toont aan dat zeer energiezuinig renoveren in allerlei situaties mogelijk is.

Passief renoveren
Deze zogenaamde ‘passiefhuis principes’ worden in Duitsland al enige tijd succesvol toegepast. Ook in Nederland neemt de aandacht voor passief bouwen sterk toe, maar is nog nauwelijks toegepast bij renovatieprojecten. Een aantal partijen heeft elkaar nu gevonden in het project Sleephelling, gelegen aan de Sleephellingstraat op het Noordereiland in Rotterdam. Voor zover bekend het eerste project in Nederland, waarbij passief renoveren daadwerkelijk in de praktijk wordt toegepast. Hier worden zeven historische panden zeer energiezuinig gerenoveerd tot veertien comfortabele woningen voor de verkoop. Op de hoek van de Sleephellingstraat wordt bovendien een kleinschalige voorziening gerealiseerd voor begeleid wonen. De aard van de panden – de voorgevels zijn beschermd stadsgezicht – en de mooie locatie vergen een aanpak die het unieke karakter van de panden waarborgt.


Rapport van de jury
Namens de jury lichtte stichtingsvoorzitter Chris Zijdeveld de jurybeoordelingen toe. Daarbij kwamen woorden als moed en innovatie herhaaldelijk naar voren. Wat de Sleephellingstraat betreft werd verder genoemd, dat is aangetoond dat passief renoveren in een moeilijke omgeving mogelijk is gebleken, dat er een hoge woonkwaliteit is ontstaan, met bovendien een aantrekkelijke onroerend goed waarde.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.