Replica Vondelfontijn Cuypers geplaatst

Replica Vondelfontijn Cuypers geplaatst

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-06-2009

Aanstaande vrijdag wordt in het Vondelpark een replica van het ‘Roomse fonteintje’ van architect Pierre Cuypers onthuld. De nieuwe Vondelfontein komt tegenover het Filmmuseum, op dezelfde plek van de originele fontein die er tot 1947 gestaan heeft.

De oorspronkelijke Van Eeghenfontein, zoals hij officieel heette, was de eerste openbare plek waar Amsterdammers duinwater konden drinken. Er hingen destijds tinnen kroezen aan die men mocht gebruiken. In de volksmond werd de Cuypers-fontein het ‘Roomse fonteintje’ of ‘kraantje lek’ genoemd, vanwege de katholieke achtergrond van Cuypers.

De functie van ontmoetingsplek en drinkwaterbron moet de Vondelfontein nu ook weer krijgen. Met één druk op de knop stroomt er 24 uur per dag drinkwater uit de fontein, voor elke bezoeker van hardloper, toerist, fietser tot wandelaar die langs dit strategische punt komt.

Initiatief
Htel Serviced Apartments / Cobraspen Vastgoedontwikkeling heeft aan de hand van tekeningen, gemaakt door het architectenbureau Walraad en Stoep, een replica laten maken van de fontein in natuursteen. De fundering van het monument is gelegd door Waternet.

Dankzij het initiatief van de Vereniging Vrienden van het Vondelpark en de bijdragen van Htel Serviced Apartments /Cobraspen Vastgoedontwikkeling en Waternet kan een replica van de fontein op deze plek worden terug gezet. Paul van Grieken, wethouder van het Stadsdeel Oud Zuid, zal de fontein in ontvangst nemen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.