Restauratie gevel Chabot Museum voltooid

Restauratie gevel Chabot Museum voltooid

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-10-2007

Na een half jaar in de steigers te hebben gestaan, is met de restauratie van de gevels van het Chabot Museum de witte hoekvilla aan het Museumpark in Rotterdam, in oude luister hersteld. Molenaar & Van Winden architecten uit Delft hebben in opdracht van de eigenaren en initiatiefnemers van het Chabot Museum, het echtpaar Grootveld-Parrée, hiertoe het restauratieplan opgesteld. De firma Huurman heeft met diverse specialisten de werkzaamheden uitgevoerd.

In 2000 kreeg het pand het predikaat rijksmonument. Deze monumentenstatus en het gebruik als museum maakten het toepassen van state of the art materialen en technieken, voor met name de stalen ramen en de beglazing, vanzelfsprekend.

Reconstructie
Bij de restauratie van het Chabot Museum staat het gebouw in de huidige vorm en functie als resultaat van een veranderproces centraal. Daarom is er niet naar een bepaalde periode gereconstrueerd, zoals dit bijvoorbeeld wel in 2000-2001 is gedaan bij het nabij gelegen museumhuis Sonneveld. Een restauratie die ook door van Molenaar & Van Winden architecten is uitgevoerd.

Bij het Chabot Museum zijn de latere toevoegingen en wijzigingen uitgangspunt voor restauratie geworden, vanwege hun betekenis voor de bouw en gebruiksgeschiedenis van dit pand in het huidige Museumpark. In gevallen waar aanpassing, onderhoud of herstel nu tot authentiekere oplossingen kon leiden dan voorheen werd voor reconstructie gekozen.

Bouwfase
Zo zijn alle dak-, borstwering- en luifelranden ontdaan van latere toevoegingen en strak in de oorspronkelijke vorm teruggebracht, behorende bij de bouwfase Baas of Groosman. De verschillen in detaillering bleven hierbij uitgangspunt. De zwarte bloembakken en tegelplint en de wit geschilderde pleisterlaag zijn hersteld met specialistische materialen en technieken. De stalen ramen konden gedemonteerd worden en in de werkplaats worden hersteld.

Na terugplaatsing is met de modernste soort monumenten- en museumglas aan hoge museale eisen voldaan. Tevens kon ook de vorm van de oorspronkelijke stopverfdetaillering worden hersteld! De perforatie van de grote balkonluifel met glazen bouwstenen is hersteld waardoor de indruk van een lichte sanatoriumluifel weer wordt opgeroepen, passende bij de principes van licht, lucht en ruimte van Het Nieuwe Bouwen.

Kleuren
Kleuronderzoek bracht aan het licht dat de villa verschillende tinten wit voor de gevel en diverse kleuren voor de stalen ramen heeft gehad. Het behoud van bouwfases is de reden waarom er voor de helder witte kleur van Groosman in combinatie met het grijs van de herbestemming tot Chabot Museum is gekozen.

Bron: Chabot Museum

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.