Restauratie muurschildering Keith Haring voltooid

Nieuws

Restauratie muurschildering Keith Haring voltooid

Door: Petra Starink | 23-11-2020

De restauratie van de muurschildering van Keith Haring op het terrein van het Food Center Amsterdam aan de Jan van Galenstraat is voltooid. Het reusachtige fabeldier van 12 bij 15 meter is hiermee voor de komende generaties veiliggesteld.

Herontwikkeling

De muurschildering bevindt zich op de muur van het voormalige koelhuis van het Food Center. Het terrein van het Food Center wordt herontwikkeld en gaat naast de bedrijven van het Food Center ruimte bieden aan een nieuwe woonwijk met 1.700 woningen en voorzieningen. Marieke van Doorninck, wethouder Ruimtelijke Ordening en Grondzaken, is nauw betrokken bij deze herontwikkeling: “Dit is een bijzondere plek, waar straks heel veel Amsterdammers een nieuw thuis zullen vinden. Ik ben daarom blij dat dit prachtige werk van Keith Haring is gerestaureerd.

Restauratie muurschildering

Will Shank, Amerikaan woonachtig in Barcelona, en Antonio Rava, woonachtig en werkzaam in Turijn, waren verantwoordelijk voor de restauratie. Antonio Rava: “Het restauratieverhaal van deze muurschildering is heel bijzonder, omdat het werk meer dan twintig jaar achter beplating heeft gezeten. De acrylverf is daar redelijk goed onder vandaan gekomen, maar op bepaalde plekken was er sprake van roest, loslatende verf én verfverlies, soms wel ter grootte van een baksteen. Het resultaat van ons restauratiewerk is dat je de manier waarop de kunstenaar het werk heeft geschilderd, met de druipende verf en de verfstreken, nu beter ziet en ervaart.” De schildering is in Europa een van de grootste bewaard gebleven werken van Keith Haring in de openbare ruimte.


Foto Merlijn Doomernik. Artwork © Keith Haring. Links wethouder Ruimtelijke Ordening en Grondzaken Marieke van Doorninck, rechts stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki.

De restauratie is mogelijk gemaakt door ontwikkelaar Marktkwartier, bestaande uit VolkerWessels Vastgoed en Ballast Nedam Development, de gemeente Amsterdam, het Stedelijk Museum Amsterdam en de Keith Haring Foundation.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.