Restauratie plafond Cuypershuis

Restauratie plafond Cuypershuis

Nieuws
Door: Petra Starink | 27-08-2019

De oorspronkelijke huiskamer van architect Pierre Cuypers in het Cuypershuis in Roermond moet weer zichtbaar worden voor het publiek. Met een crowdfundingsactie wordt geprobeerd om de laatste financiële middelen bij elkaar te halen om de reconstructie mogelijk te maken. Het gerestaureerde plafond wordt onderdeel van een nieuwe museumpresentatie die vanaf 1 juni 2020 te zien is.

Kleurenonderzoek restauratie

De woonkamer van de architect werd opgesierd door Keltische en middeleeuwse motieven. Dit ontwerp uit 1859 is verloren gegaan omdat het niet meer in goede staat was. De decoraties keren terug,  en ook de monogrammen PC en AT, die verwijzen naar het huwelijk tussen Cuypers en Antoinette Thijm. Studenten decoratie- en restauratieschilder van het SintLucas helpen mee. De reconstructie gaat in totaal 40.000 euro kosten, waarvan de laatste 17.500 euro nu via crowdfunding bij elkaar wordt gebracht. Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL), ook verantwoordelijk voor de beschilderingen in het Rijksmuseum, is al gestart met het kleurenonderzoek.

Architect Pierre Cuypers

Het in 1853 gebouwde Cuypershuis is een museum in het woonhuis en de werkplaats van Pierre Cuypers, bekend van het Rijksmuseum het Centraal Station in Amsterdam. Wie een bijdrage wil leveren aan de reconstructie van het Cuypersplafond kan online een donatie storten. Meer informatie is hier te vinden.

Fotografie: Cuypershuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.