Restauratie Ravelijn op den Zoom

Nieuws

Restauratie Ravelijn op den Zoom

Door: Petra Starink | 26-01-2017

Bouwbedrijf Heijmans gaat in opdracht van de gemeente Bergen op Zoom het ‘Ravelijn op den Zoom’ restaureren, het is het laatste restant van de vestingwerken ontworpen door Menno van Coehoorn. Het doel is om het ravelijn weer terug te brengen naar de oorspronkelijke situatie. De laatste grote restauratie was in 1932.

Restauratie

Heijmans gaat het grondwerk van de aardewallen en de terre (binnenplaats) in het oorspronkelijke profiel terugbrengen. De grond die vrijkomt wordt gebruikt voor de herprofilering van de aardewallen. Heijmans Restauratie gaat de buitenmuren grondig restaureren. Daarbij wordt het beschadigde metselwerk vervangen, het slechte voegwerk vernieuwd, scheuren hersteld en worden ook de rollagen aangepakt. Het derde onderdeel is de restauratie van de twee gemetselde kazematten, die vroeger gebruikt werden voor kruitopslag. Ook de oostelijk toegangspoort en de deuren naar de kazematten krijgen een opknapbeurt.

Menno van Coehoorn

Tussen 1698 en 1713 werden de vestingwerken ingrijpend gemoderniseerd door Menno van Coehoorn. In de 19e eeuw zijn de oude stadsmuren grotendeels afgebroken, de vesting ging deel uitmaken van de West-Brabantse waterlinie. In 1867 werden de vestingwerken in hoog tempo gesloopt. Alleen het Ravelijn op den Zoom uit 1702 van Van Coehoorn bleef over.

Na de restauratie van het monument wordt het makkelijker om Ravelijn Op den Zoom mee te nemen in een looproute vanuit het historische centrum.
Het is dan mogelijk om via de drijfbrug naar het ravelijn te lopen en via de kazematten op de binnenplaats uit te komen. Men kan kunnen via de houten brug en de toegangspoort het ravelijn weer verlaten.

Met de restauratie van het Rijksmonument is een aanneemsom van circa €1,4 miljoen gemoeid. Eind oktober met het werk klaar zijn.

Beeld: Heijmans

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.