Restauratie Rivièrahal Blijdorp

Restauratie Rivièrahal Blijdorp

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-12-2009

Na een voorselectie van 10 bureaus is er gekozen voor architectencombinatie Broekbakema en Kees Rouw [Architectuur & Onderzoek] om de restauratie van het Rotterdamse Rivièrahalcomplex in Diergaarde Blijdorp te begeleiden. Blijdorp hoopt volgend jaar met de restauratie van het monumentale complex van architect Sybold van Ravesteyn te kunnen starten.

Van Ravensteyn vormgeving
De Rotterdamse Diergaarde is in 1857 opgericht nabij het Station Delftse Poort. Op last van het gemeentebestuur moest de diergaarde uit het drukke stadscentrum verdwijnen. In 1938 kreeg Sybold van Ravesteyn de opdracht voor het ontwerp van een nieuwe dierentuin in de uitbreidingswijk Blijdorp. Hij ontwierp een symmetrische tuin met op een centrale as de Rivièrahal met een subtropische wintertuin, de 47 meter hoge uitkijktoren, het roofdierengebouw en het theehuis.

Vanaf de hoofdas waaieren paden uit naar de dierenweiden. Zowel de gebouwen als de plattegrond van de dierentuin hebben de typerende Van Ravensteyn vormgeving, een combinatie van modern – in de zin van open en licht – met gebogen lijnen en ronde vormen. In 1972 is de uitkijktoren gesloopt ten behoeve van de nieuwbouw van een restaurant.


De diergaarde is in april 2004 uitgeroepen tot rijksmonument. In 2007 ontstonden plannen om de Rivièrahal te restaureren en de uitkijktoren te herbouwen. Toen het Centraal Station, eveneens ontworpen door Van Ravensteyn, gesloopt werd leek het enkele prominente Rotterdammers gepast om de uitkijktoren in ere te herstellen. Met de uitkomst van de architectenselectie kunnen de voorbereidingen voor de restauratie van de Rivièrahal beginnen.

Foto's: Collectie KwaaitaalFoto’s: Collectie Kwaaitaal

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.