Restauratie Stoomketelfabriek Deprez van start

Restauratie Stoomketelfabriek Deprez van start

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-04-2009

De restauratie van de voormalige stoomketelfabriek en ijzersmederij in Tilburg, het Deprez-gebouw, gaat half juli van start. Het fabriekspand kreeg al eerder een monumentale status van de gemeente Tilburg. De kosten zijn geraamd op € 3,45 miljoen.

Het Deprez-gebouw op het Nedtraincomplex gaat de komende vijf jaar onder andere dienst doen als informatiecentrum voor het project Spoorzone. Daarnaast bekijkt de gemeente de mogelijkheid om andere functies en partijen onder te brengen in het pand. Dit heeft het college afgelopen dinsdag besloten.

Voorwaarden
In 2008 is met NedTrain overeenstemming bereikt over de verkoop van het Deprez gebouw. Hiermee wordt vooruit gelopen op de levering van het gehele NedTraincomplex.

Door de provincie is vorig jaar een subsidie van € 500.000 in het vooruitzicht gesteld voor restauratie van het pand. Voorwaarde daarbij was wel dat de werkzaamheden uiterlijk op 1 juli 2009 moesten starten en in 2010 zijn afgerond. Ook moest het pand worden aangewezen als gemeentelijk monument.

Een derde voorwaarde is dat de gemeente zelf minimaal eenzelfde bedrag investeert. Voor het gebouw is een restauratieplan gemaakt samen met het Monumenten Fonds Brabant en architect André van Stigt.

Cultuurkwartier
De restauratie van het gebouw is de eerste concrete bouwactiviteit in het kern van het gebied Spoorzone. Vooruitlopend op de ontwikkeling van een nieuw cultuurkwartier in de hallen van de NS aan het NS-plein, wordt er door bureau Cultuurmakelaar al regelmatig culturele activiteiten in het gebied georganiseerd.

De gemeenteraad zal op 15 juni een besluit nemen over het benodigde krediet voor deze restauratie. De verbouwing zal dan half juli starten.

Bekijk hier een pdf-bestand over de fabriek:
De Gebroeders Deprez in de Lange Nieuwstraat

De Deprez-fabriek (geheel links) op een aquarel van B. Ruigvoorn De Deprez-fabriek (geheel links) op een aquarel van B. Ruigvoorn

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.