Donjon aan de Waal

Donjon aan de Waal

Nieuws
Door: Petra Starink | 22-03-2017

In Nijmegen moet eind 2018 de 50 meter hoge Donjon verrijzen, een replica van de reuzentoren die 6 eeuwen geleden heeft gestaan op het Valkhof en nu weer wordt herbouwd. Het ontwerp van de toren is van architect Marc van  Roosmalen. In de toren zijn straks een luxe bed & breakfast, horeca, informatiecentrum en expositeruimten te vinden.  De 3 verdiepingen in de hoge toren worden met elkaar verbonden. Bezoekers moeten hier de beleving voelen van architectuur en historie.

Skyline van Nijmegen

De herbouw van de toren heeft veel tegenstand gehad. Voorstanders willen de Donjon aan de Nijmeegse skyline weer zien schitteren maar tegenstanders vinden het maar een nep en luchtkasteel. De Donjon bepaalde eeuwenlang het stadsbeeld van Nijmegen. In 1795 werd de toren gesloopt. Toen Nijmegen in 2005 2000 jaar bestond werd er een replica gebouwd van de toren, gebouwd van doek en steigerpijpen. In 2006 stemde ruim 60 procent van de inwoners van de stad Nijmegen tijdens een referendum voor de herbouw van de toren.

De toren gaat een kleine 5 miljoen euro kosten. Dat moet ­komen van leningen, sponsoring, ­subsidies en crowdfunding. Begin volgend jaar wordt gestart met de bouw.

Illustratie: Van Roosmalen Van Gessel Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
 1. M. de Vletter

  ‘Hypermodern ervaren van het verleden’ is de slogan van de projectontwikkelaar waarmee de valse toren aanvaardbaar moet worden gemaakt.
  Is het hypermodern om een nieuwe toren te bouwen die oud moet lijken?
  Is het ‘hypermodern’ om een valse toren op een van de mooiste plekken van de stad neer te zetten ?
  Is het hypermodern om een prachtig monumentaal park te vernietigen met een enorm bouwsel ?

  Misschien is het inderdaad hypermodern om dóór en dóór vals te zijn.

  Dan ben ik liever ouderwets, nostalgisch: zet iets neer wat iets zegt over onze tijd. Dan kunnen latere generaties iets zien van onze tijd en wij kunnen ons een beeld vormen van het verleden van onze stad zonder de illusie dat verleden te kunnen ervaren.

  Het is te hopen dat al die mensen die het verleden van onze stad serieus nemen op tijd bij zinnen komen!

  Misschien

  Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.