Revalidatiecentrum BNA gebouw van het jaar

Revalidatiecentrum BNA gebouw van het jaar

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-04-2010

Revalidatiecentrum Groot Klimmendaal te Arnhem is gisteren uitgeroepen tot BNA Gebouw van het jaar 2010. Het gebouw architect Koen van Velsen is volgens de jury ‘met liefde voor omgeving en gebruiker tot stand gekomen’. De prijs werd bekend gemaakt in de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Voorafgaand aan de bekendmaking vond de wisseling van het BNA-voorzitterschap plaats. Jeroen van Schooten nam afscheid en Bjarne Mastenbroek presenteerde zichzelf.

De jury was eenstemmig over de hoofdprijs. “Een in alle opzichten prijzenwaardige gebouw”, aldus landelijk juryvoorzitter Nathalie de Vries. “Een zorggebouw als uitdagend architectonisch concept en tot in alle details subliem uitgewerkt. Het is onopvallend maar aanwezig, rustig maar niet saai, het zit vol contrasten maar straalt ook veiligheid uit. De mix van complexiteit en eenvoud, de aandacht voor fysieke, praktische en sociale details, de helderheid, het meesterlijke lichtspel, de natuurbeleving, alles is doordacht en klopt, aldus het juryrapport.”

Het gebouw is opgenomen in de natuur van het glooiende Arnhemse landschap. “Glazen wanden langs de centrale verbindingsgang, zorgen voor een bijna geruisloze overgang van in- en exterieur. Overal in het gebouw is de omliggende natuur voel- of zichtbaar en grote en kleinere vides trekken daglicht naar binnen. Een spel van opvallende maar subtiel ingezette kleuren en van directe en indirecte verlichting, verlevendigt het interieur. “ Groot Klimmendaal is onderdeel van een, eveneens door Koen van Velsen ontworpen, masterplan. Volgens de jury is deze winnaar een voorbeeld voor de architectuur en de zorgsector op wereldniveau.

Het was het eerste lustrum van BNA Gebouw van het jaar. In totaal waren er 294 inzendingen waaruit vijf regionale jury’s 23 nominaties selecteerden. De diversiteit aan inzendingen was groot. Maar de jury zag volgens De Vries zelden interessante projecten van woningcorporties.”Kennelijk zijn er weinig grote opdrachtgevers in de sociale woningbouw met stevige ambities.” Ook de duurzaamheid was geen expliciet thema in de inzendingen. “Duurzaamheid leidt niet tot opvallend andere architectuur.”

Voorafgaand aan de bekendmaking van de landelijke winnaar, werden de vijf regiowinnaars gepresenteerd. Dit waren de School voor Praktijkonderwijs Assen van Architectenbureau Onix (regio Noord), Topsporthal T-kwadraat en Ireen Wüst schaatsbaan te Tilburg van Bo.2 architectuur en stedenbouw (regio Zuid), het nieuwe schoolgebouw voor Panta Rei te Amstelveen van Snelder Architecten (regio Noordwest/Centrum), het hoofdkantoor W. van der Zwan & zn te Scheveningen door Meyer en Van der Schooten architecten (regio Delta) en het revalidatiecentrum Groot Klimmendaal van Koen van Velsen (regio Oost).

Zie hier het juryrapport

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.