Revitalisatie Groninger Museum

Nieuws

Revitalisatie Groninger Museum

Door: Jacqueline Knudsen | 04-01-2011

Eind december 2010 opende het Groninger Museum zijn deuren na een revitalisatie van ruim 8 maanden. Het hele gebouw heeft zijn glans herwonnen en is volledig in kleur hersteld. Topontwerpers Maarten Baas, Studio Job en Jaime Hayon hebben ruimtes opnieuw vormgegeven. Zij ontwierpen respectievelijk het Mendini Restaurant, de Job Lounge en het hypermoderne digitale informatiecentrum. De revitalisatie heeft een kleine 6 miljoen euro gekost.

Job Lounge

De garderobe, vergader- en kantoorruimte, de toiletgroepen en het restaurant van het Groninger Museum hebben een facelift gekregen. Het huidige café is omgebouwd tot een moderne ruimte met veel multimediale mogelijkheden. Een aantal verdiepte kantoren hebben plaatsgemaakt voor een uniek onderwatercafé. Studio Job ontwierp de spectaculaire ontvangstruimte Job Lounge, gebaseerd op 19e eeuwse besloten herenclubs. Maar het is een schijndeftigheid: vrij in de ruimte staat een fontein van gegoten brons in de vorm van een emmer met een druppelende kraan erboven. De gotische kasteelstoelen zijn van plastic (Moooi), de zuil is van geroest ijzer en de schijnbaar zware gordijnen zijn prints op karton (Exposize).

Informatiecentrum Jaime Hayon

Het Info Center, het nieuwe informatiecentrum, is ontworpen door de jonge Spaanse ontwerper Jaime Hayon. Een ronde spiegel op het plafond weerkaatst het licht dat buiten op het water valt. Op een veelarmige tafel staan computers onder witte gebogen kappen. Daarboven hangen tientallen koperen lampen Ook de tijdschriftenmeubels hebben organische vormen.
Het Mendini Restaurant is ingericht door Maarten Baas. Voor het ontwerp van de lampen en stoelen liet hij zich inspireren door zijn Clay collectie. De meubelen uit de Clay serie hebben een metalen skelet en zijn gemaakt van industriële klei. Speciaal voor het Mendini Restaurant ontwierp Maarten Baas een aantal nieuwe modellen Clay meubelen. Alle stukken zijn met de hand gemaakt.

Exterieur

Tijdens de revitalisatie is groot onderhoud gepleegd aan het exterieur van het museum. Bij de gouden toren zijn de bestaande tegels gedemonteerd, voorzien van een nieuwe coating en weer teruggeplaatst. De bestaande gevelbekleding van de paviljoens bestond uit in kleur gedrukte laminaatplaten. Omdat kunststof niet bestand is tegen zonlicht waren de kleuren na 15 jaar zo goed als verdwenen. Alessandro Mendini ontwierp de nieuwe tegel voor het exterieur van het Mendinipaviljoen. Deze duurzame keramische platen (1200 x 1200 mm) zijn voorzien van een decoratie in zeefdruk door Koninklijke Tichelaar Makkum. Het gebouw heeft hierdoor een frisse, kleurrijke uitstraling gekregen.

Fotograaf: Marten de Leeuw © Groninger Museum

Aanvullende gegevens

OpdrachtgeverGemeente Groningen
HoofdaannemerBouwgroep Dijkstra Draisma
InterieurontwerpStudio Job, Maarten Baas, Jaime Hayon
uitvoering12 april t/m 18 december 2010
 

Bekijk hier de video

Revitalization Groninger Museum – Start from Groninger Museum on Vimeo.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.