Revius Lyceum Doorn

Actualiteiten, Nieuws

Revius Lyceum Doorn

Door: Petra Starink | 19-01-2016

De bouw van het Revius Lyceum in Doorn is begonnen. Spring architecten maakte in samenwerking met MoederscheimMoonen Architects het ontwerp voor het ‘onderwijslandgoed’ dat onderdak biedt aan circa 1200 leerlingen. Op het complex worden twee bouwvolumes gerealiseerd; een schoolgebouw en een sportgebouw. De nieuwe gebouwen zijn ontwikkeld in een grote landschappelijke setting met veel groen en sportvelden rondom het gebouw. De ontwerpvisie heeft geresulteerd in een compact drie-laags onderwijsgebouw waarin de verschillende leerpleinen en lokalen zijn geclusterd rondom het dynamische hart van de school.

Landgoedarchitectuur

Op die manier is er een palet aan onderwijsactiviteiten gecreëerd. Naast de reguliere vakgebieden met moderne theorielokalen zijn vooral de aula, de practicumruimten en de studiezaal werkelijke blikvangers in de nieuwbouw. De bijzondere inval van direct daglicht en het contact met de groene buitenruimte benadrukken het concept van het gevarieerde onderwijslandschap. De nieuwbouw wordt gerealiseerd in landschappelijk decor. In aansluiting op de landgoedarchitectuur van de streek wisten de ontwerpers, ondanks het tijdelijk behoud van de bestaande gebouwen, de nieuwbouw een centrale plek op de locatie te geven.

Gebouw in een gebouw

Architect Erik Moederscheim: ‘De Utrechtse heuvelrug staat bekend om zijn vele landgoederen. De typische relatie met het landschap en de krachtige vrijstaande landhuisarchitectuur is zeker van invloed geweest op ons ontwerp. We hebben een gebouw in een gebouw gecreëerd; een drie verdiepingen hoog volume in de huid van een gebouw met een kap. Dit komt tot uitdrukking in de tweede gevel die we gecreëerd hebben. Deze zorgt voor een graduele overgang tussen binnen en buiten’.
De oplevering van het onderwijslandgoed in Doorn staat gepland voor medio 2017.

Beeld: Spring architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.