Reyers 2020: tv serie over architectenselectie

Nieuws

Reyers 2020: tv serie over architectenselectie

Door: Jacqueline Knudsen | 07-01-2016

Vijf architectenteams werden geselecteerd om een ontwerp in te dienen voor het VRT-gebouw aan de Reyerslaan in Brussel. Reyers 2020, een vijfdelige televisieserie die vanaf 10 januari wordt uitgezonden op Canvas, volgt die teams tijdens het ontwerptraject en belicht de manier waarop dat nieuwe VRT-huis zal worden ingeplant in een veel ruimer stadsvernieuwingsproject rond de Reyerssite. Hoe gaan de geselecteerde architectenteams te werk? Wat maakt hun aanpak bijzonder? Waaruit putten ze inspiratie, zowel binnen als buiten de architectuur? En hoe verhouden vroegere, al dan niet gerealiseerde projecten zich tot hun voorstel voor het nieuwe gebouw van de VRT?

Het nieuwe VRT-gebouw, met een totale vloeroppervlakte van 55.000 m² zal verrijzen op achter de huidige VRT gebouwen uit de jaren ’60, die na de verhuizing zullen worden afgebroken, met uitzondering van de iconische toren. Op 7 januari werd bekend dat het team van Robbrecht & Daem + Dierendonckblancke architects de architectenselectie heeft gewonnen.

De Reyerssite – nu een gesloten eiland in een weinig bruisende buurt – moet een levendige stadswijk worden, waar behalve een nieuwe, open campus voor VRT en RTBF, ook plaats is om te wonen, werken en winkelen. Als eerste stuk op dit nieuwe stedelijk ‘schaakbord’, zal het nieuwe gebouw van de VRT dus ook de katalysator zijn van een uniek stadsvernieuwingsproject in het hart van Europa. “Op termijn zal Reyers uitgroeien tot een dense en bruisende stadswijk. Met het nieuwe VRT-gebouw plaatsen we een eerste, belangrijke pion.” aldus Stefan Devoldere, waarnemend Vlaams Bouwmeester.

De 5 teams van architecten

Toen het Team Vlaams Bouwmeester in 2014 een Open Oproep lanceerde voor het nieuwe omroepgebouw, dienden 64 architectenteams een dossier in. Het niveau van de kandidaten was uitzonderlijk. Naast de fine fleur van de Belgische ontwerpers en een paar veelbelovende jonge bureaus, kandideerden ook internationale zwaargewichten, zoals Zaha Hadid, Rem Koolhaas, MVRDV, UN Studio en Dominique Perrault. Half oktober 2014 herleidde een jury het aantal kandidaten tot vijf:

  • Office Kersten Geers David Van Severen + KCAP (tijdelijke vereniging)
  • Office for Metropolitan Architecture (OMA)
  • Christian Kerez
  • Architecten devylder-vinck-tailleu + evr-Architecten (tijdelijke vereniging)
  • Robbrecht & Daem + DIERENDONCKBLANCKE architects (tijdelijke vereniging)

De start van de werken is voorzien voor midden 2017 en in 2020-2021 zou het nieuwe omroepgebouw klaar moeten zijn. Maar dit voorjaar kunnen we in Reyers 2020 alvast kennismaken met de plannen voor het nieuwe huis van de VRT.

Bron: Bertrand Lafontaine, eindredacteur Reyers 2020

De aflevering met de architecten Robbrecht & Daem + Dierendonckblancke kan nu al online bekeken worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.