Riel Estate

Materialen, Nieuws

Riel Estate

Door: Petra Starink | 11-08-2015

In het Brabantse Riel staat een woning ontworpen door Joris Verhoeven Architectuur. Met haar uitgesproken vormgeving geeft de woning een knipoog naar de paviljoens in het museumpark Stiftung Insel Hombroich in Duitsland.

De woning Riel Estate conformeert zich met zijn archetypische hoofdopzet en materialisering aan het dorpse karakter van Riel en de landelijke omgeving; een hoofdbouw met een scheef zadeldak, landelijke handvormstenen en zware eiken deuren. De materialen zijn traditioneel in deze omgeving en in het verleden veelvuldig gebruikt voor langgevel boerderijen en kastelen.

Door de keuken en de woonkamer van elkaar te scheiden wordt een scheiding gemaakt tussen de formele voordeur en de informele achterom. Er is zo een middag- en avondterras ontstaan. In de tussenzone tussen de keuken en de woonkamer bevindt zich de trap. Deze steekt met de flauwe helling van het dak mee omhoog en zorgt voor een heldere verbinding tussen beneden en boven. Boven de trap zit een dakraam dat zorgt dat er licht over de trap naar beneden valt. Door de kap te laten kantelen en door met het metselwerk de indruk te wekken van zware massieve muren ontstaat een asymetrisch sculpturaal spel van massa en openheid. De minimalistische detaillering van de woning versterkt dit en zorgt voor een krachtige helderheid.

Het project van Joris verhoeven is ingestuurd voor de ARC15 detailaward en de Reynaers projectprijs.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.