Rietveld-fabrieksgebouw krijgt nieuwe functie

Rietveld-fabrieksgebouw krijgt nieuwe functie

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-07-2008

Weverij De Ploeg in Bergeijk, van architect Gerrit Rietveld, krijgt waarschijnlijk een culturele bestemming. “Dat is in ieder geval het punt van waaruit we nu verder gaan denken over herbestemming van het gebouw”, zegt een woordvoerder van woningcorporatie Wooninc. De Eindhovense corporatie is sinds vorig jaar eigenaar van het door architect Gerrit Rietveld ontworpen fabrieksgebouw.

Het plan voor een culturele bestemming komt van de Bergeijkse bevolking zelf. In maart, tijdens een zeer drukbezochte open dag in De Ploeg, konden inwoners van Bergeijk ideeën aandragen en hun mening geven over verschillende thema’s. Kunst en cultuur kwamen daarbij als beste uit de bus. “We denken dat dat te maken heeft met de historie van De Ploeg. Mensen vinden het kennelijk belangrijk dat de herbestemming in lijn ligt met het verleden”, legt de woordvoerder uit.

Architect Pi de Bruijn (Architekten Cie.), die door Wooninc. is ingeschakeld om mee te denken over het gebouw, is nu aan het onderzoeken welke mogelijkheden er zijn met het culturele thema. Zeker is dat het gebouw een invulling krijgt die niet alleen aantrekkelijk is voor Bergeijk, maar voor de hele regio. Het gebouw moet veel publiek naar Bergeijk trekken en de nieuwe functie moet zorgen voor nieuwe werkgelegenheid in het Kempendorp.

Architekten Cie. bemoeide zich al eerder met herbestemming van industriële panden. Het bureau werkte onder andere mee aan het Tricotcomplex in Winterswijk, een voormalige, vervallen textielfabriek.

Grote betekenis
Verder wil Wooninc. De Ploeg meer verbinden met het centrum. Ook die wens komt voort uit de band die Bergeijkenaren kennelijk voelen met het gebouw. “De Ploeg leeft en heeft grote betekenis voor het dorp. Dat blijkt bijvoorbeeld ook uit het Rietveld- en Ruysjaar dat nu aan de gang is”, zegt de woordvoerder.

Maar alles bij elkaar blijft het vooralsnog bij vage omschrijvingen van mogelijke plannen. Wooninc. hoopt nog dit jaar met concretere plannen naar buiten te kunnen komen. De woordvoerder: “Maar zulke processen kosten nu eenmaal veel tijd.”

Bron: Eindhovens Dagblad

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.