Rietveld te koop

Rietveld te koop

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 14-11-2012

Alweer een Rietveld tentoonstelling? Ja, maar dan niet in een museum deze keer, maar in de Studio Job Gallery in Antwerpen, en bovendien met enkele nog niet eerder geëxposeerde werken, waarvan er enkele ook te koop zijn. Het is bijna een kwart eeuw geleden dat er rond het werk van Gerrit Rietveld een tentoonstelling door een galerie is georganiseerd. Na 1990 worden de tentoonstellingen schaars en uitsluitend museaal. Wellicht komt de schaarste aan exposure deels voort uit praktische overwegingen. Er hangt een mystieke waas rond het oeuvre van de meester. De deuren van de specifieke, gesloten kring van nog levende kennissen, experts, restaurateurs, verzamelaars en musea gaan maar mondjesmaat open.

Nu en dan wordt weliswaar een authentiek stuk aangeboden bij Sotheby’s of Christie’s, maar er zijn ook legio huisvlijt of re-edities die moeilijk te onderscheiden zijn van de authentieke stukken, onder andere gemaakt door meubelmaker Gerard van de Groenekan. Ook Studio Job zelf varieert op ontwerpen van Rietveld.

Waarom Rietveld?

De fascinatie van Studio Job voor het modernisme in design en haar symbiose met hedendaagse kunstenaars en ontwerpers kwam uitgebreid aan bod in de tentoonstelling ‘Reconstruction’ in het Studio Job House 2011-2012. ‘Reconstruction’ bracht Job Smeets en Nynke Tynagel in gesprek met Wim Crouwel die enthousiast en spontaan vertelde over zijn ervaringen met Rietveld en de Rood-blauwe stoel die hij in ‘55 voor 75 gulden direct bij de meester kocht. Dit verhaal, een gebeurtenis die indirect een contact met Rietveld bijna tastbaar maakt, raakte hen vanwege het intieme karakter en was de aanleiding die tot deze expositie heeft geleid. Wim’s stoel staat in Studio Job Gallery op een ‘extra hoge’ sokkel.

Job Smeets is sinds 2009 bevriend met een jonge en dynamische verzamelaar Etienne Feijns die geheel op eigen wijze in de laatste jaren een indrukwekkende Rietveld verzameling aanlegde. De belangrijkste werken (waaronder een unieke, grote console) uit deze verzameling zijn opgesteld. Een aantal werken met sluitende herkomst is zelfs beschikbaar voor verkoop.

Rietveld’s bekendste restaurateur Jurjen Creman die Studio Job heeft geholpen de authenticiteit van enkele stukken te achterhalen en hen heeft behoed voor vervalsingen! Voor deze tentoonstelling stelde ook het Centraal Museum te Utrecht een aantal zeer bijzondere werken beschikbaar.

Te koop

zijn o.a. een theewagen (1945), diverse kratmeubelen (1943), een console voor huis Veldkamp (uniek stuk uit 1964), een Utrecht stoel (1937), meerdere ZigZag stoelen (1932), Een bank voor kerk de Hoeksteen (1963), een Amersfoort stoel (1949) en heel bijzonder: een kast en een aardappelschil dienblad (1925).

Boven: naast authentieke stoelen van Rietveld staan er ook variaties van Studio Job op de Utrecht stoel van Rietveld.
Onder: De Roodblauwe stoel bij Wim Crouwel thuis, die hij in 1955 van Rietveld kocht voor 75 gulden.

De tentoonstelling is te zien tot tot 11 januari 2013 in Studio Job Gallery Begijnenvest 8 2000 Antwerpen.
Geopend di-vr 14-17 uur en op aanvraag +32 (3) 23 22 515

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.