Rietveldpaviljoen Kröller-Müller gerestaureerd

Rietveldpaviljoen Kröller-Müller gerestaureerd

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-09-2009

De Rijksgebouwendienst gaat het Rietveld-paviljoen, gesitueerd in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo, restaureren. De restauratie is nodig, omdat het paviljoen niet meer met regulier onderhoud op een goede en verantwoorde manier is te onderhouden. Voorafgaand aan deze beslissing zijn acht onderzoeken, op het gebied van architectuur, bouwtechniek, bouwhistorie, materiaalkunde en constructie, uitgevoerd.

Demonteren
De toenmalige Rijksbouwmeester (Mels Crouwel) heeft in samenspraak met de directie van het Kröller-Müller Museum zijn visie uitgesproken over de te volgen aanpak voor de restauratie. Het paviljoen zal omzichtig worden gedemonteerd en, op basis van de bouwtekeningen uit 1965, opnieuw worden opgebouwd.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van hedendaagse materialen met de uitstraling/textuur van de materialen die Rietveld oorspronkelijk heeft gebruikt. Zoveel mogelijk zullen bestaande bouwmaterialen worden hergebruikt.

Waar geen alternatief in hedendaagse materialen mogelijk is, wordt een replica gemaakt van het origineel. De uitvoeringswerkzaamheden beginnen in het eerste kwartaal van 2010, de oplevering staat gepland in het tweede/derde kwartaal van 2010.

Eerbetoon
Het Rietveld-paviljoen is in 1955 door Gerrit Rietveld ontworpen voor de derde internationale beeldententoonstelling in park Sonsbeek in Arnhem. Daarna is het afgebroken en in de zestiger jaren gereconstrueerd bij het Kröller-Müller Museum, als eerbetoon aan Rietveld.

De erven Rietveld zijn betrokken bij de restauratie.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.