Rietveldprijs voor overkapping busstation Leidsche Rijn

Nieuws

Rietveldprijs voor overkapping busstation Leidsche Rijn

Door: Petra Starink | 16-11-2020

De overkapping van het busstation Leidsche Rijn Centrum, een ontwerp van Annebregje Snijders is de winnaar van de Rietveldprijs 2020. De uitreiking werd via een livestream op 15 november uitgezonden. Annebregje Snijders kreeg de prijs virtueel overhandigd uit handen van juryvoorzitter Marlies Rohmer. Volgens de jury – naast Rohmer architect Machiel Spaan, restauratiearchitect Alenca Mulder en publicist Marit Overbeek – is het bijzondere ontwerp een ode aan de bus.

Genomineerden Rietveldprijs 2020
Overkapping busstation Leidsche Rijn Centrum

Overkapping van tentdoek

Snijders bedacht op het tunneldak van de A2 een overkapping van tentdoek. Dit doek hangt tussen een driehoekig stalen frame dat aan metershoge kolommen is bevestigd –  waardoor het effect van een kathedraal ontstaat. Dit maakt het wachten tot een genot, en reizigers kunnen zich laven aan het samenspel van infrastructuur, techniek, materiaal en vorm. Het busstation is, aldus de jury, een inspirerende plek om te schuilen of te ontsnappen aan de hectiek van alledag. Daarnaast roemt de jury het vakmanschap van Snijders. Het is bewonderenswaardig hoe met een miniem programma van eisen en een klein budget toch een onderscheidende plek is gemaakt. Het busstation is daarmee een icoon voor Leidsche Rijn: klassiek en verrassend, zacht en stevig, een groots gebaar maar tot in detail uitgewerkt.

Publieksprijs voor Hof van Cartesius

Het busstation werd gekozen uit acht door de jury genomineerde projecten – die allemaal opgingen voor de DUIC Publieksprijs. Bijna 1500 Utrechters brachten de afgelopen maanden hun stem uit. Uit deze verkiezing kwam het Hof van Cartesius als winnaar naar voren. De circulaire broedplaats in het Werkspoorgebied wist maar liefst 30 procent van de stemmen in de wacht te slepen.

Genomineerden Rietveldprijs 2020
Hof van Cartesius

Publicatie Rietveldprijs

Naast de winnaars werd ook de speciale publicatie Rietveldprijs 2020 gepresenteerd, geschreven door Marit Overbeek. Hierin een juryverslag, een interview met winnaar Annebregje Snijders en een essay over de vernieuwing van Hoog Catharijne – een prominent bouwproject dat niet tot de genomineerden wist door te dringen. Fotograaf Nadine van den Berg bracht alle acht projecten in beeld. Het boekje is uitgegeven door Thoth, ontworpen door BeukersScholma en is vanaf 17 november verkrijgbaar in de boekhandel.

Werkspoorkathedraal winnaar 2017

De Stichting Rietveldprijs reikt elke twee jaar een prijs uit aan de ontwerper die een belangrijke bijdrage heft geleverd aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving in de stad Utrecht. In 2017 ging de prijs naar Monk Architecten voor de verbouwing van de Werkspoorkathedraal.

Werkspoorkathedraal Utrecht
Werkspoorkathedraal winnaar 2017 Rietveldprijs
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.