Rijk wil 100 procent duurzaam inkopen

Rijk wil 100 procent duurzaam inkopen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-06-2009

De rijksoverheid heeft zichzelf ten doel gesteld om in 2010 voor 100 procent duurzaam in te kopen. De gemeenten streven naar 75 procent in 2010 en 100 procent in 2015. Provincies en waterschappen hebben minimaal 50 procent in 2010 als doel gesteld en zijn in gesprek over verhoging. Hierdoor krijgt de markt voor duurzame producten een stevige impuls. Deze doelen hebben ook invloed op het inkopen van architectendiensten.

Duurzaam inkopen
Onder leiding van het ministerie van VROM hebben de gezamenlijke overheden duurzaamheidcriteria vastgesteld. De vaststelling daarvan is uitbesteed aan SenterNovem via een bepaalde standaard procedure. De BNA is samen met andere brancheorganisaties geconsulteerd tijdens deze procedure van het samenstellen van de criteria voor een aantal productgroepen. De lobby van de BNA richtte zich hierbij vooral op het tegengaan van disproportionele administratieve lasten om aan de criteria te voldoen. Mede door de lobby van de BNA zijn de uiteindelijke eisen die aan externe adviesdiensten worden gesteld sterk gereduceerd en in verhouding tot de werkzaamheden van een architectenbureau gebracht.

Duurzaamheidscriteria
Vanaf 2010 komen er duurzaamheidcriteria voor alle productgroepen die de overheid inkoopt: van kantoormeubelen en energie tot wegen en kantoorgebouwen. Per productgroep worden eisen opgesteld voor milieu- en sociale aspecten. Bij milieuaspecten gaat het om het effect van het product of productieproces op het milieu, bijvoorbeeld door energie of materiaalgebruik. Bij sociale aspecten kunt u denken aan thema’s als kinderarbeid of mensenrechten. Voor de bouw zijn vooral de volgende vijf productgroepen van belang:

– Nieuwbouw kantoorgebouwen
– Beheer en onderhoud van kantoorgebouwen
– Renovatie van kantoorgebouwen
– Sloop van kantoorgebouwen
– Huur en aankoop van kantoorgebouwen
Architecten hebben daarnaast ook te maken met de criteria voor duurzaam inkopen van externe adviesdiensten.

De criteria worden juridisch getoetst en zo opgesteld dat alle overheden ze kunnen toepassen. Voor de eisen geldt dat er voldoende aanbod is en de kosten niet substantieel stijgen. Iedere leverancier die aan de overheden wil leveren, móet aan deze eisen voldoen. Daarnaast bevatten de criteriasets ‘wensen’. Op deze punten kúnnen leveranciers zich onderscheiden, net als op de prijs. Met behulp van de criteria kunnen de overheden duurzaamheid inpassen in hun inkoopbeleid en de doelstellingen realiseren. 100 procent duurzaam inkopen betekent dat de inkopen voldoen aan de eisen die op dat moment voor de desbetreffende productgroepen zijn opgesteld.

Bron: BNA

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.