Rijksadviseurs willen ontwerpers aan megastal

Rijksadviseurs willen ontwerpers aan megastal

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-12-2007

Het College van Rijksadviseurs (CRA) wil dat ontwerpers deelnemen aan de ontwikkeling van megastallen, zoals onder andere de veelbesproken ‘varkensflat’. Zij heeft dat gezegd in een advies aan de ministers Verburg (LNV) en Cramer (VROM) over het plaatsen van megastallen.

Het College is van mening dat er mooiere stallen moeten komen op de plekken die zijn aangewezen als projectlocaties, bij uitstek geschikte plekken binnen de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG’s).

Ontwerpers
Daarvoor wil het CRA slagvaardige teams inzetten met ervaren ontwerpers die gemeenten en provincies moeten ondersteunen bij het plaatsen van de megastallen in het landschap. Als de plaatsing niet zorgvuldig gebeurt, ligt ‘een aantastig van het landschap op de loer’, aldus het College.

Ook adviseert het CRA om in samenwerking met de sector en de stallenbouwers een mooi en innovatief prototype voor de megastal te ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld door het uitschrijven van een ontwerpwedstrijd.

Beleid
Het uitvoeren van ruimtelijk-economische analyses moet een anticiperend beleid opleveren. Het College stelt dat concentraties van megabedrijven tot een soort ‘Westlandisering’ kunnen leiden die alle vormen van toerisme en recreatie wegjaagt.

De megastallen zijn het gevolg van een schaalsprong in alle sectoren van de dierhouderij en zijn niet beperkt tot de varkenshouderij en dus ook niet tot de reconstructiegebieden; er zijn in Nederland al 185 bedrijven die aan het criterium ‘mega’ voldoen. Deze investeringsgolf in het landelijk gebied is geen incident maar het gevolg van aantrekkende wereldmarktprijzen in de agrarische sector.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.