Rijksmonumentaal koetshuis

Rijksmonumentaal koetshuis

Nieuws
Door: Petra Starink | 26-03-2013

Zecc architecten uit Utrecht  heeft een rijksmonumentaal koetshuis annex paardenstal uit 1760 herbestemd tot royaal woonhuis.  Een nieuwe trap in de woonkeuken verbindt het voormalig koetshuis met de hooizolder. Daar bevinden zich nu de woon- en slaapruimten. Dit project is uitgevoerd in samenwerking met  BYTR Architecten.

Een ratjetoe aan ingebouwde curiosa uit eerdere verbouwingen is verwijderd. Hierdoor komen historische elementen en de grote ruimten weer tot hun recht. De paardenstal, nog compleet met hooiruiven, natuurstenen drinkbakken en gietijzeren paardenkoppen, is in gebruik genomen als woonkamer. De oorspronkelijke tuigkamer is nu entreehal en de koetsenstalling is veranderd in een riante leefkeuken.

Enkele hoge staldeuren kwamen bij het sloopwerk opnieuw te voorschijn. Hierdoor ontstond een verrassende verbinding tussen woonkamer en keuken. In deze hoge binnenmaat werd een nieuwe trap als moderne toevoeging geplaatst. De trap heeft door de centrale positie in het koetshuis speciale aandacht gekregen. De buitenkant is gemaakt van spiegelglad stucwerk en de binnenkant is geheel gemaakt van massief eiken. Door de centrale plaatsing is het de spil van het huis geworden, en valt daglicht vanuit het dak tot in de nieuwe woonkeuken. Op de bovenverdieping bepaalt de dubbele kap met grove houten spanten de sfeer. De trap legt een verbinding tussen de tweede leefruimte met houtkachel.

In ArchitectuurNL nummer 3, die op 18 april uitkomt  staat een interview met Zecc architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.