Expositie over Cruz y Ortiz

Expositie over Cruz y Ortiz

Nieuws
Door: Petra Starink | 21-03-2013

In de Openbare Bibliotheek (OBA) in Amsterdam is vanaf 20 april de tentoonstelling Cruz y Ortiz architecten, Het Rijksmuseum en meer te zien. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de opening van het Rijksmuseum op 13 april 2013. Op de tentoonstelling is een overzicht te zien van het werk van het Spaanse architectenbureau Cruz y Ortiz.

Uit het 39-jarige bestaan van het architectenbureau zijn 20 projecten geselecteerd. Er zijn schetsen, originele tekeningen en maquettes te zien met veel aandacht voor het Rijksmuseum. Ook zijn er de voornaamste projecten van het duo te zien met o.a. de treinstations Santa Justa in Sevilla en Bazel, het atletiekstadion La Peineta van Madrid en het nieuwe voetbalstadion van Atlético in Madrid en het eraan gerelateerde projectvoorstel voor de aanpassing tot het mogelijke Olympisch stadion voor Madrid 2020.

Cruz y Ortiz en het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum bestaat al meer dan 125 jaar. Het huidige gebouw, ontworpen door architect Pierre Cuypers, werd in 1885 in gebruik genomen. Na meer dan 100 jaar intensief gebruik werd het tijd voor een opknapbeurt.
Hoofdarchitecten voor de renovatie zijn Antonio Cruz en Antonio Ortiz uit Sevilla. Zij werden door een commissie onder leiding van de Rijksbouwmeester architect Jo Coenen voorgedragen.

De opdracht aan de architecten luidde: ontdoe het gebouw van latere toevoegingen herstel de heldere indeling van Cuypers. In hun plan worden de beide binnenhoven, die in de na-oorlogse jaren waren volgebouwd, weer opengebroken. Daardoor ontstaat een Atrium in twee delen die onder de onderdoorgang met elkaar zijn verbonden.
Nieuw is het Paviljoen voor Aziatische kunst waarin de kleine maar bijzondere collectie Aziatica wordt ondergebracht. In de tuin, tegenover het Paviljoen, liggen de Villa van Cuypers en de Teekenschool. Daartussenin plaatsen Cruz y Ortiz een klein nieuw gebouw, de nieuwe dienstingang die via een ondergrondse passage toegang verleent tot het museum.

De tentoonstelling Cruz y Ortiz architecten, het Rijksmuseum en meer is te zien van 20 april t/m 13 juni in de expozaal van de Openbare  Bibliotheek aan de Oosterdokskade 143, en is gratis toegankelijk.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.