Rijn IJssel Arnhem in gebruik genomen

Rijn IJssel Arnhem in gebruik genomen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-12-2008

Architectenbureau LIAG heeft voor Rijn IJssel in Arnhem een nieuw transparant gebouw gerealiseerd met een open karakter dat een veilige en prettige onderwijsomgeving biedt aan de studenten en medewerkers. Het is een flexibel gebouw dat aansluit bij de huidige en toekomstige onderwijsbehoeften. Deze week is de nieuwbouw volledig in gebruik genomen.

Transparantie
Dat is het eerste waar je aan denkt bij de nieuwbouw in Presikhaaf. Het door architect Erik Schotte ontworpen gebouw biedt de omgeving ruimte om van buiten naar binnen te kijken. Met de riante overstekken van de bovenste verdiepingen, het lijnenspel van de vloerranden en de grote glasoppervlakten krijgt het gebouw een krachtige en markante uitstraling. De openbare ruimtes zijn groots opgezet. De vier verdiepingen worden met elkaar verbonden door speels geplaatste royale trappen.

Op de trappen zijn werkeilanden gecreëerd waar het mogelijk is om achter de computer te werken. Via de trappen zijn alle leerlandschappen te bereiken, die in open verbinding staan met elkaar wat het transparante karakter van het gebouw nog eens benadrukt.

Duurzaam bouwen
Het gebouw heeft een compacte vorm, hierdoor wordt het geveloppervlak geminimaliseerd. Door de kolommenstructuur is het flexibel in gebruik, zodat het een lange levens- en gebruiksduur heeft. Daarnaast zijn besteksmatig voorzieningen opgenomen op het gebied van duurzaam bouwen volgens de DuBo checklist.

Vermeldenswaard is de WKO installatie (warmte koude opslag) die geïnstalleerd is. Enkele andere voorbeelden uit deze checklist zijn: het toepassen van hoogfrequente armaturen en aanwezigheiddetectie voor de verlichting in de lokalen en het binnenklimaat wordt geregeld door sturing afhankelijk van het gebruik.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.