Ritmische gevels woonwinkelgebouw Geistmarkt

Nieuws

Ritmische gevels woonwinkelgebouw Geistmarkt

Door: Petra Starink | 11-09-2019

In een nieuw woonwinkelgebouw aan de Geistmarkt in Münster wist projectarchitect Andreas Heupel de gevels plasticiteit mee te geven met een bijzondere gevelsteen. Om over het stramien van de voegen heen ritme en cadans in de façades aan te brengen, werd de speciale baksteen ‘Geistmarkt’ uit de serie PROFILKLINKER van baksteenfabrikant Hagemeister gebruikt.

Woonwinkelgebouw Geistmarkt

Projectarchitect Andreas Heupel realiseerde het woonwinkelgebouw in de noordoostelijke punt van de woonwijk Geist in het Duitse Münster. Om de stedenbouwkundig markante plek op de hoek van Geistmarkplein en Hammerstraße een extra accent mee te geven, gaf Heupel het vijf verdiepingen hoge gebouw op die hoek twee extra bouwlagen mee. In de deels beglaasde en op de hoek afgeronde plint van Heupels woonwinkelpand bevindt zich een 500 m² groot filiaal van SuperBioMarkt. Op de verdiepingen erboven zijn 26 riante huurwoningen ondergebracht.

Profielstenen

Om het woonwinkelgebouw op deze locatie een bijzonder gevelaanzicht mee te geven, zette Heupel op een innovatieve manier klassiek-rode, geprofileerde profielstenen van Hagemeister in. Aan de gevels zorgt het metselwerk voor een plastisch reliëf, door het uitkragen van de dubbele ribben op de profielstenen. Andreas Heupel: “Inzet was, om de gebouwschil een filigraan en heel eigen aanzicht te verlenen. De circa 2,5 centimeter uitkragende horizontale profielen geven de stenen en de gevels ritme mee, over de voegen heen. Een effect dat normaal gesproken alleen te realiseren is met complexe metselverbanden en in dunformaten die in vergelijking relatief duur zijn om te verwerken.

Metselwerk halfsteensverband

In het woonwinkelgebouw is het metselwerk in halfsteensverband uitgevoerd, met profielstenen in het eenvoudig te verwerken 2DF-formaat. In de negges en de doorlopende horizontale banden verwerkte Heupel bakstenen zonder profilering. De vlakke stenen zorgen op elke verdieping voor een bijzonder accent en voorzien de gevels van een extra cadans. De hoeken van het gebouw zijn uitgevoerd met speciale varianten van de profielsteen.

Ribben in de profielstenen

Dankzij de ribben in de profielstenen, zorgen de lisenen in de gevels voor een verfijnde schaduwwerking, aldus Andreas Heupel: “Dat effect wordt nog eens versterkt door de gelijkmatige, licht-oranjerode baksteenkleur en het identiek gekleurde voegwerk. Met dit gereduceerde vormidioom, winnen de details aan betekenis. Materiaal en techniek treden meer voor het voetlicht. Het is prachtig om te zien hoe één enkel detail het aanzicht van een ontwerp bepaalt en het een volstrekt eigen karakter kan meegeven.“

Projectgegevens

Ontwerp: Andreas Heupel Architekten, Münster
Projectarchitect: Andreas Heupel Baksteen: profielsteen „Geistmarkt“
Formaat: 2DF (240 x 115 x 113 mm)
Gemetseld geveloppervlak: ca. 1.500 m²

Fotografie: Hagemeister/ Roland Borgmann

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.