Robbrecht en Daem en Dierendonckblancke Architecten ontwerpen nieuw VRT-gebouw

Nieuws

Robbrecht en Daem en Dierendonckblancke Architecten ontwerpen nieuw VRT-gebouw

Door: Jacqueline Knudsen | 07-01-2016

“Robbrecht en Daem ontwierpen samen met Dierendonckblancke een gebouw met een uitgesproken publiek karakter, een geslaagde aanzet voor een bruisende stadswijk aan de Reyerslaan.” aldus Stefan Devoldere, waarnemend Vlaams Bouwmeester. De VRT heeft gekozen voor de Tijdelijke Vereniging rond Robbrecht en Daem Architecten en Dierendonckblancke Architecten om het nieuwe VRT-gebouw aan de Reyerslaan in Brussel te ontwerpen. Tegen eind 2021 zullen de VRT-medewerkers en –studio’s verhuizen naar de nieuwbouw. Dat nieuwe gebouw zal niet enkel als omroepcentrum fungeren maar wil zich profileren als een cultureel- en ontmoetingscentrum in Vlaanderen en Brussel.

Architectuurwedstrijd

Niet minder dan 66 nationale en internationale ontwerpteams stelden zich vorig jaar kandidaat voor de Open Oproep 2801 van de Vlaams Bouwmeester. Vijf kandidaten werden gekozen om een ontwerp te maken voor de nieuwbouw van de VRT:

  • Office for Metropolitan Architecture OMA, Rotterdam
  • Christian Kerez Zürich AG, Zürich
  • Tijdelijke Vereniging OFFICE Kersten Geers David Van Severen – KCAP
  • Tijdelijke Vereniging Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – Arup UK – VK group
  • Tijdelijke Vereniging architecten de vylder vinck taillieu – evr – doorzon – denis dujardin

Uit deze vijf kandidaten werd vandaag het geselecteerde ontwerpteam gekozen: Tijdelijke Vereniging Robbrecht en Daem architecten – Dierendonckblancke architecten – Arup UK – VK group.

Uit het juryverslag

De jury koos voor het ontwerpteam Robbrecht en Daem – Dierendonckblancke – Arup UK – VK group omdat:

“zij durven vernieuwende concepten voor te stellen zonder de betrouwbaarheid van de basisvoorzieningen daardoor in het gedrang te brengen”.

“In de plaats van het bestaande, saaie kantoorgebouw komt er een nieuw gebouw dat als een ‘cultuur- en ontmoetingscentrum’ is opgevat. Het ‘‘hart’ van het gebouw is een polyvalent overdekt buitenplein dat zowel tot het park (en de stad) als de VRT behoort, en waarrond een theater, een parktheater en openbaar groen. Zo is het project, volgens de jury, geslaagd in de opzet om zo veel mogelijk publiek aan te trekken.”

Met de keuze van het architectenteam zal in de loop van 2018 gestart worden met de bouw van het nieuwe gebouw.

Televisieserie Reyers 2020

Vanaf 10 januari is een op Canvas een documentaireserie te zien over de architectenselectie: Reyers 2020

Bron: Vlaams Bouwmeester

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.