Robin Wood wint WAF Award 2022

Actualiteiten, Nieuws

Robin Wood wint WAF Award 2022

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-12-2022

Tijdens de 14e editie van het internationale World Architecture Festival (WAF) in Lissabon is het Amsterdamse project Robin Wood in de prijzen gevallen. Uit alle inzendingen werd het in de categorie ‘WAF Future Project – Residential’ verkozen tot beste toekomstig woongebouw. De jury roemde het gebouw voor de combinatie van modulaire houtbouw met veel aandacht voor het ontstaan van een gemixte, levendige community in een ‘urban village’.

Robin Wood is een duurzaam, betaalbaar houten stadsblok op Centrumeiland IJburg. Bij de oplevering – gepland in 2024 – zal het blok 165 flexibel indeelbare woningen voor een brede doelgroep omvatten. Van betaalbare middenhuur woningen tot vrijesectorwoningen voor grotere gezinnen en woonwerkwoningen. De indelingen zijn flexibel aan te passen wat de levensduur van het gebouw verlengt.

Met Robin Wood willen Edwin Oostmeijer Projectontwikkeling en MaMa Pioneers vol inzetten op industriële schaal vervaardigde modulaire houtbouw. Dit als oplossing voor de crisis op de woningmarkt en klimaatverandering. Robin Wood is een revolutie op het gebied van modulair, prefab bouwen in massief hout en het creëren van wooncommunities met sociale cohesie.

Architecten

Marc Koehler Architects en ANA architecten tekenen voor het ontwerp. Marc Koehler geeft aan: “Het ontwerpen met houten modulaire elementen stelt ons in staat om te profiteren van ontwerpefficiëntie en schaalvoordeel. En dat terwijl het concept continu is te verbeteren. Robin Wood is voor mij een schoolvoorbeeld van de nieuwe samenleving. Dat dit door het gerenommeerde WAF is erkend met een award, betekent een kroon op onze gezamenlijke inspanning.”

Marcel van der Lubbe van ANA architecten voegt hieraan toe: “Met Robin Wood zetten we de volgende stap in duurzame, modulaire en betaalbare woningbouw. Robin Wood laat zien dat deze ambitie goed samengaat met een grote variatie in flexibele, kwalitatieve woningen, een Tiny Forest en hoogwaardige collectieve ruimtes voor alle gebruikers. Dat Robin Wood er nog niet staat, maar wel nu al in de prijzen valt, zegt iets over ons ambitieniveau.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.