Robuust duurzaam stadskantoor voor Deventer

Robuust duurzaam stadskantoor voor Deventer

Nieuws
Door: Petra Starink | 29-02-2012

Deventer wil een duurzaam stadskantoor, dat een haveloze plek in de binnenstad zijn levendigheid terug geeft. Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten toont een compact gebouw, dat aansluit bij de stedenbouwkundige traditie en zich naadloos inschrijft in de historische omgeving. Een robuust gebouw, dat flexibel de tand des tijds kan doorstaan.

Het ontwerp sluit aan bij de typisch Deventer stedenbouwkundige traditie van tuinen en binnenpleinen die met elkaar verbonden zijn door paden, gangen en poorten. Architect Michiel Riedijk: “Zo komt er een mooi hof rond het voormalige burgemeestershuis en een overdekt binnenhof.

Inschrijven in de omgeving

Het voorgebouw aan het Grote Kerkhof heeft twee lagen met een kap en een sterke verticale belijning, net als de buren links en rechts: ‘de Hereeniging’ en het stadhuis. Zo lijkt het voorgebouw zich als vanzelfsprekend in te schrijven in de omgeving. Riedijk: “Door de kap naar achter te plaatsen, maakt de gevel zich bovendien los van het dakvlak. Hierdoor ontstaat een stadsbalkon en wordt de gevel een scherm aan het Grote Kerkhof.” De bezoeker betreedt door de poort van het voorgebouw het Burgemeestershof en daarna het hoofdgebouw. Ook dit gebouw telt drie lagen. De lange verticale ramen sluiten aan bij wat vroeger gebruikelijk was en brengen het licht tot diep in het gebouw.

Daklandschap

Het daklandschap bestaat uit een regelmatig ritme van Mansardekappen en groene, platte daken. Riedijk: “De gevarieerde horizon gaat mooi op in de omgeving. De Mansardekappen bieden heel mooie binnenruimtes op de zolders. Mensen kunnen rond het binnenhof op het dak lopen. Aan het Burgemeestershof komt een daktuin waarop je over dit gedeelte van Deventer uit kunt kijken.”

Circulatie

Lang geleden was het gebied een openbare tuin, behorend bij de kerk. “We geven dit stukje binnenstad terug aan de stad door de route tussen de twee belangrijkste pleinen, de Brink en het Grote Kerkhof, door het stadskantoor te leggen en daarnaast aan weerszijde van het stadskantoor tuinen te creëren. Zo stimuleer je de levendigheid in de binnenstad-Zuid. Haaks hierop komt een looproute die de binnenstad aansluit op de straatjes en steegjes naar de IJssel.” Alle gebouwen van het Stadhuiskwartier zijn op de eerste etage met elkaar verbonden. De hoofdroute loopt in een cirkel rond het Burgemeestershof en sluit zo het historische stadhuis aan op het nieuwe stadskantoor.

Filigrein gevels

Stenen en filigrein gevels wisselen elkaar af. De stenen gevels bestaan uit betonstenen elementen waarin een toeslag van natuursteen verwerkt is. Michiel Riedijk: “Om de privacy van omwonenden te waarborgen, zijn de eikenhouten kozijnen achter in de muur geplaatst. De filigrein gevels bestaan uit glas waarvoor een maaswerk van gietijzer is aangebracht. Het decoratieve rooster dekt de vloerranden af. Hiervoor is in het maaswerk ter hoogte van de vloerranden een horizontale belijning opgenomen. De filigrein gevel van het voorgebouw aan het Grote Kerkhof kan bovendien open gevouwen worden.

Johannes Vermeer

De lange verticale ramen en het maaswerk van gietijzer refereren aan het werk van Johannes Vermeer, waarin ramen en licht zo’n belangrijke rol spelen. Ook de ‘cassettes’ die Vermeer vaak in de plafonds afbeeldde, zijn in het interieur te zien.

Iconografie

In Nederlandse stadhuizen zijn vaak iconen van de vier deugden in hout of steen afgebeeld: Prudentia, Justitia, Temperantia en Fortitudo. Deventer is bijvoorbeeld een echte boekenstad, Erasmus heeft er gewoond en er is een Latijnse school. Riedijk koos daarom Prudentia (voorzichtigheid, verstandelijkheid en wijsheid) voor het iconografisch programma van het nieuwe stadskantoor. De symbolen van Prudentia, de spiegel, een boek en slang, zijn in bewerkte vorm terug te vinden in binnen- en buitengevels.

Naar verwachting neemt de gemeenteraad in maart een besluit over het ontwerp. Het college van B&W heeft op 31 januari 2012 al haar goedkeuring gegeven.

De toekomstige ‘publiekstrekker’ is te bekijken met een 3D-filmpje op www.deventer.nl/stadhuiskwartier

Er ligt een alternatief plan voor renovatie van het bestaande kantoor:

In aflevering 5 besteedde het tv programma De slag om Nederland aandacht aan de nieuwbouw van het gemeentehuis in Deventer. Beleggingsmaatschappij Select BV heeft nu een brief gestuurd aan het college van BW van de gemeente Deventer waarin ze een alternatief plan ontvouwt voor de kostbare geplande nieuwbouw van een stadskantoor.

Op 21 maart 2012  heeft de gemeenteraad van Deventer het definitieve ontwerp voor het Stadhuiskwartier goedgekeurd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.