Robuuste torens aan zuidelijke horizon Breda

Robuuste torens aan zuidelijke horizon Breda

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-01-2008

Een futuristische uitstraling creëerde architect Jacq. de Brouwer met drie robuuste woontorens die gaan verschijnen aan de zuidrand van Breda. De Sculpturen, zoals de woontorens heten, zijn onderdeel van woonpark Sculptura aan de Graaf Engelbertlaan. De oplevering van de eerste toren wordt verwacht in 2010.

Bouwlagen
Tien jaar geleden circuleerden er al plannen om van de entree aan de zuidkant van de stad iets moois te maken. Stedenbouw die in het oog springt, dat op zijn minst.

De drie torens (Constant, Appel en Corneille) worden tussen de 70 en 75 meter hoog, met twintig bouwlagen. Ze boetseren de omgeving in een eigentijdse stijl.

Silhouet
De futuristische uitstraling verkreeg de architect, van het bureau Bedaux de Brouwer in Goirle, met het brutale, verspringende metselwerk. “Deze woontorens gaan nadrukkelijk het silhouet van Breda medebepalen. Ze liggen op een mooie, prominente plek aan de zuidkant van de stad. Het mooie van deze torens is dat ze met één been in het buitengebied staan, maar daarnaast ook op loop- of fietsafstand van het centrum. Alles komt heel mooi samen met deze gebouwen”, aldus de architect.

“In zo’n fraaie landschappelijke omgeving wil je niet teveel tumult creëren, geen ruis van cosmetische verfraaiingen. Kakafonie hoort meer bij de stad dan bij het landschap. Het zijn woongebouwen met een sculpturale kwaliteit.”

Om te vervolgen: “De gebouwen hebben een eigen dynamiek. Het geeft de architectuur een soort rijkheid, de gebouwen leven meer. We hebben gekozen voor karaktervolle materialen, die niet snel verouderen. Het moet er na tien jaar ook nog fris uitzien. De houtkleurige balkons, die zo groot zijn als een echt terras, zorgen voor een warmere uitstraling.”

Landschap
Het panorama strekt zich uit van Princenhage en de Heuvel tot naar het groene zuiden toe. Architect De Brouwer koestert het landschappelijke karakter van de zone. “Het plan is destijds helaas in de ijskast terechtgekomen. Maar het is wel heel plezierig dat tien jaar later de stedenbouwkundige plannen uitgaan van dezelfde randvoorwaarden.”

Beeldmerk van het woonpark Sculptura: veel groen, prettige wandelpaden en weinig auto’s. De eerste van de drie woontorens, de middelste, zit inmiddels in de verkoop, de bouw begint in maart of april. Het energieconcept voor de appartementen gaat uit van ‘extra comfort door topkoeling in de zomer’.

Sculptura
Sculptura is een bouwproject van de ontwikkelingscombinatie WonenBreburg & Nederlandse Bouw Unie (NBU). In totaal gaat het om honderd woningen en 240 appartementen en een zorgsteunpunt.

Bron: BN de Stem

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.