Robuuste uitstraling verkeersleidingspost

Nieuws

Robuuste uitstraling verkeersleidingspost

Door: Petra Starink | 04-02-2014

De Jong Gortemaker Algra architecten heeft in opdracht van ProRail het ontwerp gemaakt voor de nieuwe verkeersleidingspost in Utrecht. Het architectenbureau is tevens verantwoordelijk voor het constructief ontwerp en het interieurontwerp. Door het gebruik van staal en glas, krijgt de verkeersleidingspost een industriële en robuuste uitstraling. Op 3 februari is de eerste paal geslagen.

Het nieuwe gebouw beslaat straks circa 4.500 m² en gaat het hart vormen van de treindienstactiviteiten van ProRail in en om Utrecht. Het gebouw grenst aan het spoor waar de treinen vanuit Amsterdam en Woerden samenkomen. De nieuwe post wordt daarmee een in het oog springend object voor passerende treinreizigers. Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp van de dJGA zijn de gebruikers van het gebouw. Vanuit de open seinzaal die omgeven is door glas, hebben de medewerkers zicht op het spoor en de omgeving.

Duurzaam ontwerp

Het nieuwe gebouw heeft, door de vaste zonweringslamellen aan de buitenzijde, op het oog een dubbele schil. Er is gekozen voor lamellen in cortenstaal dat zijn roestbruine kleur een robuuste uitstraling heeft, passend in een industriële omgeving. Doordat de zonweringslamellen aan de noordzijde van het gebouw vlak zijn en aan de overige zijden, richting het zuiden steeds steiler staan, lijkt het alsof het in beweging is wanneer je met de trein langs het gebouw rijdt. De steeds veranderende vorm geeft een dynamisch effect. Het binnenklimaat wordt op een duurzame wijze gerealiseerd. Oriëntatie van de seinzaal, het gevelontwerp, drievoudig glas, hybride koelmachines en een energiedak dragen bij aan een comfortabele werkomgeving met veel daglicht. Naar verwachting wordt het kantoor in het voorjaar van 2015 in gebruik genomen.

Projectgegevens:
Opdrachtgever: ProRail
Projectmanagement: Arcadis
Constructie: dJGA
Interieur: dJGA
Installaties: Arcadis
Omvang: 4500 m2
Programma: Bedrijfgegebouwen, kantoren

[map]

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.