Rode stalen draagconstructie Symbiobrug

Nieuws

Rode stalen draagconstructie Symbiobrug

Door: Petra Starink | 21-11-2016

In Delft is een nieuwe fietsverbinding geopend en een bijzondere brug: de Symbiobrug. De brug is het winnende ontwerp van een brugontwerpprijsvraag aan de TU Delft, georganiseerd door Recreatieschap Midden Delfland, Gemeente Delft en TU Delft. De prijsvraag werd gewonnen door ontwerper Rafail Gkaidatzis. De naam van de Symbiobrug is samengesteld uit de Griekse woorden συν “samen” en βιωσις “levend”. Deze naam weerspiegeld de interactie tussen natuur en technologie, twee elementen die een symbiotische co-existentie aangaan in de Symbiobrug.

Infrastructuur

De nieuwe wandel- en fietsverbinding tussen Sciencepark Technopolis (Thijsseweg) en het recreatiegebied Ackerdijkse Bos, werd 17 november geopend en bestaat uit een wandel- en fietspad, twee bruggen en de Symbiobrug. De Symbiobrug steekt over de 35 meter brede Karitaatmolensloot aan de zuidrand van Delft. De aanleg van deze nieuwe verbinding betekent een verbeterde infrastructuur.

Rode stalen draagconstructie

De helder rode brug valt op in het polderlandschap en heeft een speciaal vormgegeven stalen draagconstructie. Het brugdek is gemaakt van composiet (glasvezelversterkte kunststof) voor een lange levensduur. Zitplekken en verblijfplekken zijn onderdeel van het dek en de doorgaande rand. Het ontwerp werd mogelijk met de laatste computermodel-technieken.

Samenwerking

Het project reflecteert een goede samenwerking tussen TU Delft, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Delft en het Recreatieschap Midden-Delfland. De nieuwe fietsverbinding is onderdeel van de Recreatieve Routestructuur van het Recreatieschap Midden-Delfland. De realisatie van de fietsverbinding Ackerdijkse Bos en TU Delft is gefinancierd door de provincie Zuid-Holland, de gemeente Delft en het Recreatieschap Midden-Delfland. Gemeente delft is eigenaar en verantwoordelijk voor het toekomstige beheer van de brug.

Foto’s: Provincie Zuid Holland, Royal HaskoningDHV

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.