Ronde vormen Duinhotel Breezand

Nieuws

Ronde vormen Duinhotel Breezand

Door: Petra Starink | 26-10-2020

In het Zeeuwse Vrouwenpolder ligt Duinhotel Breezand, onderdeel van Vakantiepark Breezand. Het hotel is ontworpen door RoosRos. Projectarchitect Henri Zwerus ontwikkelde een krachtig ontwerpconcept waarin het gebouw door zijn ronde vormen en natuurlijke uitstraling en materialisering onlosmakelijk onderdeel is van het duingebied waarin het staat.

Opgaan in omgeving

“Er lag een flink programma van eisen”, vertelt Zwerus. “Het was best een uitdaging om dat met respect voor de natuurlijke omgeving te realiseren.” De oplossing werd gevonden door het gebouw te laten opgaan in die omgeving. Immers, juist die fysieke nabijheid van het water van de Noordzee en het daaraan grenzende duinlandschap zijn de redenen waarom rustzoekers naar Vakantiepark Breezand komen. Zwerus: “Bezoekers komen naar Zeeland voor frisse lucht, wind, zand, ruimte en een gezonde atmosfeer. Het gebouw moest bezoekers niet uit die sfeer halen, maar die sfeer juist consolideren. We wilden dat de duinen, wind en ruimte, voelbaar zouden zijn tot in de kamers van het hotel.”

Gebouw met afgeronde hoeken

Met die ambitie in het achterhoofd ontwierp Zwerus een gebouw met afgeronde hoeken dat appelleert aan het duinlandschap en voelt alsof het – net als de duinen – door de wind is ontstaan. Binnen en buiten wordt op vrijwel elke plek in het gebouw visueel en fysiek verbonden. Levend groen op iedere etage in de buitenruimte geeft het gebouw nog meer natuurlijk elan. Het ontwerp kenmerkt zich door rustig materiaalgebruik, open, frisse ruimtes, veel terras en ruime overstekken voor zon of schaduw. Ondanks de organische vormen is alles aan het gebouw functioneel. Zo dienen de grote, steeds verder teruglopende overkragingen bijvoorbeeld voor het reguleren van de zonlichtoetreding. “Over alles is nagedacht”, aldus Zwerus. Zelfs over eventuele andere toekomstige functies. Bij RoosRos willen wij altijd multi -inzetbare gebouwen maken. Al lang voor de coronacrisis hadden wij bedacht dat zorgverlening in dit gebouw goed zou kunnen werken. Maar dat concept is nog niet verder uitgewerkt.

Het hotel in deze vorm kwam er door de nauwe samenwerking met constructeur Imd, aannemer Bouwgroep Peters en installatieadviseur M3E.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.