Rondleiding monumenten Sybold van Ravsteyn Blijdorp

Nieuws

Rondleiding monumenten Sybold van Ravsteyn Blijdorp

Door: Petra Starink | 31-08-2017

Wandelen langs de monumenten van architect Sybold van Ravesteyn in Diergaarde Blijdorp, het kan tijdens Open Monumentendag op 9 en 10 september. Blijdorp was de eerste dierentuin ter wereld die in een keer door één architect is ontworpen: een totaalontwerp.

Het Nieuwe Bouwen

De Diergaarde in Rotterdam werd geopend in 1940. Van Ravesteyn (1889-1983) was een eigenzinnige en vooruitstrevende architect met een hoogst individuele stijl. Hij combineerde sierlijke lijnen, ornamenten en beeldhouwwerken met de moderne uitgangspunten van het ’Nieuwe Bouwen’. Alles draaide om de schoonheid van de architectuur.

Restauratie

In de afgelopen jaren zijn er 21 monumenten in Blijdorp gerestaureerd en hebben een andere bestemming gekregen en aangepast. Zo is de monumentale entree aan de Rivièrahalzijde weer in oude glorie hersteld. Ook het voormalige giraffenverblijf en de oude theeschenkerij zijn gerestaureerd en in gebruik als leeuwenverblijf en restaurant in oosterse sferen. De gerestaureerde linkervleugel van de Rivièrahal herbergt nu zwarte neushoorns en dwergnijlpaarden. Op dit moment wordt het monumentale roofdierengebouw gerestaureerd.

Sierlijke ornamenten

Tijdens de rondleiding van circa een uur wordt aandacht besteed aan de vele sierlijke ornamenten en sculpturen.  Van Ravesteyn betrok een zestal kunstenaars bij zijn ontwerpen, zoals Pieter den Besten, Leendert Bolle, Dick Elffers, Charles Eyck, Willem van Kuilenburg en Jo Uiterwaal.

Rondleiding

De monumenten-rondleiding, inclusief beperkt entree kost € 5. De opbrengst gaat naar Blijdorp natuurbehoudsprojecten. De speciale ticket voor de rondleiding geeft beperkt toegang tot de Diergaarde vanaf een kwartier voor aanvang van de rondleiding tot het eind van de rondleiding.
Reserveren kan via diergaardeblijdorp.nl/monumentendagen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.