Rondleiding oud-Luchtmachtterrein LIMOS

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Rondleiding oud-Luchtmachtterrein LIMOS

Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-05-2022

Het architectuurcentrum Nijmegen organiseert op 29 mei een rondleiding over het LIMOS-terrein dat tot 1995 ruim negentig jaar lang was gebruikt door de Koinklijke Luchtmacht. Architect Paul van Hontem vertelt tijdens deze rondleiding hoe het terrein werd ontwikkeld tot een groene enclave, omringd door een boeiende mix aan functies.

LIMOS is de afkorting voor Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School. Onder deze naam ging het Luchtmacht Instructie Regiment na 1961 door het leven. Dit Regiment werd kort na de Tweede Wereldoorlog op het complex gehuisvest. Met het opheffen van de opleidingen in Nijmegen kwam ook aan de naam LIMOS een einde.

Ontwikkeling

Toen de Koninklijke Luchtmacht in 1995 uit Nijmegen vertrok, begon een intensief proces rondom de toekomstige invulling van het LIMOS-terrein en zijn gebouwen. Het gebied werd onderdeel van de publieke ruimte en diverse gebouwen kregen de rijksmonumentenstatus.

  • de hoofdgebouwen van de Krayenhoff- en Snijderskazerne
  • het Magazijn voor Kleeding en Nachtleger
  • het hoofdgebouw van de Prins Hendrikkazerne met de toegangspoort met wachthuisje en hekwerken
  • de kantine voor het burgerpersoneel van de Prins Hendrikkazerne en
  • drie uit de Tweede Wereldoorlog stammende schuilkelders

Groene enclave

Bij de stedenbouwkundige invulling van het LIMOS-terrein is gekozen voor een Campus-achtige opzet met een herkenbaar parklandschap binnen de omringende bebouwing. Paul van Hontem vertelt tijdens deze rondleiding over de totstandkoming van de plannen. Hoe zijn bewoners betrokken bij de ontwikkeling? En natuurlijk over het eindresultaat: een groene enclave, waarin allerlei stedenbouwkundige aspecten – zoals verkeer, openbare ruimte, bebouwde ruimte en monumentaal groen – samenkomen in een boeiende mix.

Praktisch

Beeldmateriaal: https://jeoudekazernenu.nl/ en ACN

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.