Rooftop Award voor dakbos Depot Boijmans Van Beuningen

Rooftop Award voor dakbos Depot Boijmans Van Beuningen

Nieuws
Door: Petra Starink | 07-09-2020

Het dakbos van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is bekroond met de Rooftop Award 2020. ‘Het depot is een bijzonder voorbeeld van lef, creativiteit en een ommekeer in het denken over daken,’ aldus Jan Henk Tigelaar, directeur Rooftop Revolution.

Rooftop Awards

De Rooftop Awards zijn in het leven geroepen door Rooftop Revolution en is bedoeld om dak-innovators een podium te geven. Op de zesde verdieping van het depot ontwierp MVRDV samen met MTD landschapsarchitecten een dakbos dat bestaat uit grassen en 75 speciaal daarvoor gekweekte berken.

Speciaal watersysteem

De berken zijn 3 jaar door boomkwekerij Ebben voorbereid op de nieuwe locatie op hoogte, voordat ze in het voorjaar van 2020 met een kraan naar het dak van het depot zijn getakeld. Een speciaal watersysteem zorgt ervoor dat de bomen nooit droog staan. De nazorg ligt bij een gespecialiseerde boomverzorger die de bomen regelmatig monitort op vitaliteit, gezondheid en vochthuishouding.

Park op 35 meter hoog

Winy Maas mede-oprichter MVRDV: ‘In onze ontwerpen zijn daken van groot belang. Het depot is een speciaal geval; als toegankelijk kunstdepot heeft het een duidelijke publieksfunctie, tegelijk bevindt het zich in het Museumpark dat we niet te veel wilden aantasten. Dat hebben we opgelost door het park naar 35 meter hoogte te verhuizen.’

In het weekend van 25 t/m 27 september 2020 kan men binnenkijken bij het nog in aanbouw zijnde Depot Boijmans Van Beuningen. Alle kaarten zijn inmiddels uitverkocht.

Lees ook:

Foto: Boijmans Van Beuningen/ Ossip van Duivenbode

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.