Rotterdam Architectuur Maand 2023

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Rotterdam Architectuur Maand 2023

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-03-2023

Juni is voor Rotterdam de ‘Architectuur Maand’. Van de eerste tot de laatste dag van deze maand worden er activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘de natte stad’. Als publiekstrekker is gekozen voor een drijvend festivalhart in de Maashaven van Studio Marco Vermeulen in samenwerking met ontwerper en freerunner Onur Eren.

Waar in 2022 een roze podium centraal stond, bestaat het festivalhart in juni 2023 uit drie enorme drijvende bakken. In de ene bak kunnen mensen genieten van het groen in een tijdelijk park en kunnen zich onderdompelen in lezingen, debatten, films en andere evenementen. Een andere bak staat volledig in het teken van urban sports zoals freerunning en calisthenics. De bakken zijn met elkaar verbonden door een loopbrug, die ook nog eens werkt als één langgerekt uitkijkpunt. Zo biedt het festivalhart een unieke kijk op de Maashaven en de rest van de stad én laat het zien wat de mogelijkheden zijn van het water.

Het drijvende geheel is een concept van het Rotterdamse architectenbureau Studio Marco Vermeulen. De urban sports bak wordt ingericht in samenwerking met ontwerper en freerunner Onur Eren.

Natte Stad

Het thema van de Rotterdam Architectuur Maand is dit jaar Natte Stad. Rotterdam is een havenstad aan twee oevers en daardoor omgeven door en doordrenkt met water. In het drijvende festivalhart komen abstracte opgaven op het gebied van water en klimaat samen in concrete stedelijke oplossingen.

In een buitententoonstelling laten ontwerpers, architecten en de gemeente zien welke innovatieve oplossingen nu al in de stad worden toegepast. En met welke oplossingen je zelf aan de slag kunt om de stad weerbaarder te maken voor de gevolgen van bijvoorbeeld klimaatverandering.

Brug tussen nieuwe ontwikkelingen

Met het drijvende festivalhart wil de Rotterdam Architectuur Maand een brug slaan tussen verschillende ontwikkelingen die spelen rondom de Maashaven, zoals het Nelson Mandelapark. Dit nieuwe stadspark ín de Maashaven is momenteel volop in ontwikkeling en moet zo’n tien voetbalvelden groot worden. Eigenlijk is het drijvende festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand hiermee te beschouwen als een soort testlocatie: door nu al samen te werken en kennis te delen kan energie en een netwerk ontstaan waarop in de verdere ontwikkeling van het Nelson Mandelapark is voort te bouwen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.