Rotterdam Architectuur Maand

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Rotterdam Architectuur Maand

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-05-2022

De zesde editie van de Rotterdam Architectuur Maand speelt in op urgente vraagstukken. Zo staan we aan de vooravond van complexe bouwopgaven die een grote impact hebben op onze leefomgeving. De ontwrichte woningmarkt en klimaatverandering vragen om ruimtelijke transities. Betaalbaarheid en gelijke kansen staan onder druk. Wat betekent dit voor bewoners en welke rol spelen architecten en stadmakers?

Antwoorden worden gezocht middels een omvangrijk inhoudelijk programma en een hoofdtentoonstelling vanuit het Festivalhart. Dit Festivalhart met programma op het door MVRDV ontworpen roze Podium en de door Namelok ontworpen hoofdtentoonstelling (T)Huis zijn de hele maand juni gratis te bezoeken. Zowel in als bovenop Het Nieuwe Instituut.

Openingslezing: architect Ninke Happel

Architect Ninke Happel van Happel Cornelisse Verhoeven Architecten (HCVA) trapt af met de traditionele openingslezing op 1 juni. Dit gebeurt na het openingswoord van Burgemeester Aboutaleb. Op 29 meter hoogte, vanuit het RA Maand Festivalhart gaat ze in op de thema’s Vista Rotterdam! en (T)Huis.

Met deze thema’s als vertrekpunt doet Happel een denkoefening over de lange termijnwaarde van architectuur in een chaotische korte termijnwereld. In een tijd waarin de omgeving voortdurend onderhevig is aan verandering, ziet zij dat de gebouwde omgeving het meest gebaat is bij interventies met een lange adem.

Thuisvoelen in een veranderende leefomgeving

Namelok cureerde de RA Maand hoofdtentoonstelling (T)Huis.De wooncrisis is een van de grootste bouwopgaven van dit moment. Vanaf Het Podium, boven op Het Nieuwe Instituut, trekt de stedelijke groei voorbij: woontorens zijn in aanbouw, groene verblijfsplekken worden aangeplant om de leefomgeving te verbeteren.

Maar reflecteert het overweldigende panorama vanaf Het Podium ons (T)Huis, of speelt dit zich beneden af, op ooghoogte?  De tentoonstelling stelt de vraag: wat zie je niet? ‘Je ziet de skyline, als materiële wereld. Maar wat je niet ziet is het leven in de stad, daarvoor ben je te ver weg’, aldus eigenaar en architect Wiegert Ambagts. Ruim veertig vernieuwende plannen en projecten van architecten, makers en studenten laten zien dat een thuisgevoel niet alleen in stenen zit, maar een samenspel is met sociale structuren die minstens zo belangrijk zijn voor een goede leefomgeving.

Vista Rotterdam! Meer dan een uitkijkpunt

De veelzijdige programmering van de RA Maand maakt Het Podium tot meer dan een uitkijkpunt: heel juni vinden er allerlei architectuurevenementen op het dak plaats. Bezoek bijvoorbeeld de architectuurspecial van Rotterdam Late Night met host Ernest van der Kwast op 2 juni. Of de kennisdag van de Rotterdamse Dakendagen in samenwerking met AIR op 4 juni. Of een van de andere verdiepende architectuur programma’s in samenwerking met vele verschillende organisaties. Tevens zijn er diverse filmprogramma’s en boekpresentaties over architectuur.

Bekijk het actuele programma op rotterdamarchitectuurmaand.nl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.